“Het liep gewoon uit de hand”, vertelt initiatiefnemer Herman Wielens. In 2010 begon hij met zestien deelnemers, maar dat aantal groeide in de jaren erna uit tot tweehonderd. “Dat was absoluut het maximum. We konden niemand meer aannemen, de wachtlijst groeide snel. Toen hebben we besloten om een tweede club op te richten.”
Volgens Wielens is de vraag naar dit soort initiatieven nog altijd groot. “Alleen al in Ulft en Gendringen wonen zo’n 1800 senioren die best kunnen bewegen, maar het nu niet doen. Dat is onze doelgroep.” Voor mensen met gezondheidsproblemen is deelname niet altijd mogelijk, benadrukt hij.
Ondersteuning vanuit de gemeente
De gemeente Oude IJsselstreek ondersteunt het initiatief. Nieuwe sportattributen zijn dan ook betaald door Oude IJsselstreek. “We zien dat als we op deze manier doorgaan met onze gezondheid, de zorg op termijn onbetaalbaar wordt”, zegt wethouder Marco Bennink. “Dan is het mooi om te zien dat inwoners elkaar opzoeken om in beweging te blijven. Dit is echt een win-winsituatie.”
Landelijke uitstraling
De Universiteit van Leiden deed onderzoek naar het concept van de Ulftse club. Die aanpak kwam als beste uit de test, waarna het model navolging kreeg in andere delen van het land. “Er zijn nu tientallen, misschien wel bijna honderd clubs die werken zoals wij dat doen”, aldus Wielens. “Een beetje trots zijn we daar wel op.”
Meer dan alleen sport
De club richt zich niet alleen op fysieke gezondheid. Vanuit de activiteiten zijn ook een zangclub, een studieclub en sociale uitjes voor weduwvrouwen ontstaan. “Mensen zoeken elkaar buiten het sporten dus ook op. Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen, zo hopen we dat een beetje tegen te gaan”, besluit Wielens.