“Het is iets verschrikkelijks”, verzucht bestuurslid Gerrie van Hasselt van Struikelstenen Oude IJsselstreek. “Je denkt dat je weet wat er leeft binnen de gemeenschap, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het is heel triest.” De vernieling werd zaterdagmiddag ontdekt. “Er zijn krassen op de plaat gemaakt”, legt Van Hasselt uit. Over het waarom van de vernieling tast de stichting in het duister. “Het is gissen, maar we hopen dat het baldadigheid is”, zegt Van Hasselt. Aan de andere struikeldrempel, in Gendringen, zijn geen vernielingen gepleegd.
De stichting heeft een reserve-exemplaar laten maken. Deze wordt binnenkort geplaatst om het vernielde object te vervangen. Ook worden er maatregelen genomen om vernielingen te voorkomen. “We willen een camera aan de gevel van het huis maken, die gericht is op de struikeldrempel”, vertelt Van Hasselt. “En misschien is het zinvol om er een beschermende plaat overheen te maken. Dan kan de drempel niet meer beschadigd raken.”
‘Afschuwelijk’
De burgemeester van Oude IJsselstreek heeft ook gereageerd. “Afschuwelijk dit! Wie doet nou zoiets?”, schrijft Otwin van Dijk op zijn sociale media. “Pas drie maanden geleden onthuld met nabestaanden vanuit de hele wereld. Iemand wat gezien?”
Struikelstenen
Vanuit de stichting is de afgelopen jaren veel inzet gepleegd om het joodse verleden van Oude IJsselstreek zichtbaar te maken. De eerste struikelstenen werden in 2021 in Terborg geplaatst, later volgden onder meer in Westendorp en Varsseveld stenen op plaatsen waar vroeger joodse inwoners woonden. Ook worden in de toekomst nog drie struikelstenen gelegd in de Heuvelstraat in Silvolde.
Foto: Stichting Struikelstenen Oude IJsselstreek