“Het maakt de familie trots. En dat wij als nazaten nu 80 jaar later, en Wim zou op 7 mei 100 jaar zijn geworden, dit mogen meemaken, de eer voor onze familie, voor iedereen, om de straatnaam te mogen onthullen, is fantastisch,” zegt Ingrid Ketelaar Moorman. Voor haar kleinzoon Sam is de herdenking extra bijzonder. “Mijn oma heeft me sinds ik klein was altijd meegenomen naar het Nationaal Ereveld Loenen, waar wij naar het graf van mijn oud-oudoom Wim Moorman gingen. Daarom is het nu ook zo bijzonder dat hij hiermee ook een beetje wordt herdacht door middel van deze straatnaam.”
Wim Moorman sloot zich op jonge leeftijd aan bij het verzet. Hij werkte samen met de vader van Henk Ankoné, die de initiatiefnemer is van de straatnaambordenactie. “Hij heeft er zijn leven voor gegeven. Hij heeft onvoorstelbaar veel werk verzet in het verzet tegen de Duitsers. En uiteindelijk is hij voor het vuurpeloton gefusilleerd,” vertelt Ankoné. Volgens hem is het belangrijk dat er blijvend aandacht is voor deze helden. “Wij hebben behoefte aan rolmodellen. Zeker vandaag, nu de wereld weer een brand dreigt te raken, kunnen wij aan Wim een voorbeeld nemen.”
Bewustwording voor toekomstige generaties
Voor Sam, die nu 17 jaar is, is het confronterend om te bedenken dat zijn oud-oudoom maar een jaar ouder was toen hij zich aansloot bij het verzet. “Eigenlijk is dat wel een beetje eng om je te realiseren. Dat ik zo dichtbij zit van de leeftijd waarop mijn oud-oudoom is overleden. Hoewel ik wel van spannende dingen hou, hou ik ook wel van veiligheid. Ik ben helaas in dit geval niet zo dapper als Wim.”
Volgens Ankoné dragen de straatnamen bij aan historisch besef. “Dat ze zich daar een beetje in gaan verdiepen en dat ze dan ook een idee krijgen wat voor een opoffering die mensen in die tijd allemaal hebben gedaan om onze vrijheid te herwinnen. Dit straatnaambord draagt ertoe bij dat dat zo zal blijven, hopen wij.”