“We hebben nu, vlak voordat het water onze zuivering verlaat, een uv-machine in het proces gezet. Al het drinkwater komt door een hele felle uv-straal, hierdoor worden alle micro-organismen gedood”, zegt Robert van Pluur van Vitens. Stap voor stap wordt de hele installatie nog gereinigd. Waar eerst gecommuniceerd werd dat de verontreiniging met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de onthardingsinstallatie zat, bleek hij in de opslagkelder te zitten. De onthardingsmachine is nog steeds niet teruggekoppeld aan het systeem.
“Het lag uiteindelijk aan een gaatje in de deksel van het waterreservoir. We dachten dat het allemaal goed dicht zat, maar toen we het dak opnieuw gingen dekken kwamen we achter het gaatje”, aldus Van Pluur. Het probleem zit hem in de vierkante deksel van de kelder.
Om het vierkante gat te maken is er ooit jaren geleden net iets te ver doorgezaagd, waardoor er een zwakke plek zat. Dit gaatje zat heel lang dicht, maar door de heftige regenval van de afgelopen tijd is het gaan lekken. Van Pluur: “Alles is nu helemaal dicht en in orde. Toen we het ontdekte kun je er gewoon met een stokje doorheen komen.”
Volgens woordvoerder Rik Dogger zijn kookadviezen als afgegeven in Didam en Oude IJsselstreek niet te voorkomen: "Het was toeval dat er twee zo snel achter elkaar kwamen. We zijn wettelijk verplicht om bij ook maar de kleinste verontreiniging een kookadvies in te stellen." Volgens Dogger is een kookadvies dan ook niet uniek: "Vorig jaar hebben we er ruim veertig opgelegd, maar dat was vaak voor één woning of straat. Nu is het puur toeval dat er twee grote achter elkaar komen."