Dat laatste zou naïef zijn; de beide clubbesturen moeten zich namelijk verantwoorden bij hun achterban en ze dienen de leden te overtuigen met een goed plan. Bovendien betreft het een héél lang voor onmogelijk gehouden fusie tussen de witte-boordenclub (SDOUC) en de arbeidsvereniging (Ulftse Boys) in Ulft. Beide voetbalclubs staan van oudsher lijnrecht tegenover elkaar. Technisch verzorgd voetbal versus vooral inzet, ondernemers versus arbeiders, (voorheen) eersteklasser versus vierdeklasser én, hoofdzaak voetbal versus meer dan voetbal alleen.
Realiteitszin wint het echter van sentiment. De leden van beide verenigingen hebben de bezwaren en de grieven van weleer naast zich neergelegd. Ze begrijpen dat de krimp en de ontgroening leiden tot dalende ledenaantallen en té weinig jeugdleden op termijn. Ze zien in dat de krachten moeten worden gebundeld, zodat er één daadkrachtige vereniging komt met een gezonde en een levensvatbare jeugdafdeling. Ze slikken daarbij dat op ’t Oerseveld, de thuishaven van Ulftse Boys, een woonwijk komt. De gemeente wil dat ze op de plek van SDOUC gaan voetballen.
Heringericht voor twee clubs
Sportpark IJsselweide wordt heringericht voor beide clubs. Uitgerekend op het moment dat de leden overstag zijn, krijgen ze
geen toekomstplaatje voorgeschoteld. Ze moeten maar afwachten wat het wordt. Zo van: jullie krijgen een nieuwe auto hoor. Wat voor één? Dat zie je nog wel.
Daarmee gaat de wethouder de fout in. Blijkbaar mist ze de feeling met betrokken voetballers en hun bestuursleden. Ze brengt de fusie waarschijnlijk niet in gevaar, maar frustreert die wel. Wat een nog grotere (regie)fout is: als beide clubs tóch op sportpark IJsselweide blijven, betrek dan ook vv Gendringen bij het plan. De drie verenigingen hebben, als je de cijfers op de onderlinge websites mag geloven, een ongeveer even grote senioren – als vrouwenafdeling.
Houdt Gendringen het vol?
Op jeugdgebied werken zowel vv Gendringen (met SVGG) als SDOUC en Ulftse Boys (met Etten, GWVV en NVC) al samen. Maar houdt Gendringen het richting de toekomst vol met het huidige aantal teams? Laat vv Gendringen participeren in de accommodatie of, wellicht nog beter, mee opgaan in de fusie. Als wethouder sta je boven de partijen en kun je een fusie afdwingen door nog één keer te investeren in een modern sportpark, waarna de geldkraan voor jaarlijkse oplapsubsidies wordt dichtgedraaid. Met andere woorden: wil vv Gendringen zelfstandig verder, dan draait het zelf op voor de kosten van de accommodatie.
Even slikken
Dat zal misschien even slikken zijn, maar er gloort wel een mooi toekomstperspectief. Vervolgens moet de wethouder óók de volgende stap zetten en met een mooi toekomstplaatje komen, zodat de leden weten waar ze over praten en stemmen. En dan het liefst dat nieuwe voetbalpark mooi geïntegreerd
in een compleet sportpark met de atletiek, de scouting en de hockey erbij. Zo’n integraal en concreet plan moet je vol overtuiging presenteren en niet op de lange baan schuiven, want daarmee trek je de (voetbal)verenigingen niet over de streep.
Foto: REGIO8