“We merken dat er heel veel nieuwe mensen naar onze hulpwinkel toekomen, ook mensen die we voorheen nooit zagen omdat ze een modaal inkomen hadden”, aldus Steven Kroon die hulpwinkel Mini Manna beheert. “Laatst was er een moeder hier die vertelde dat ze al een paar weken met haar twee dochters alleen brood en ranja had. Nou was dit wel een extreem geval, maar in een rijk land als Nederland vind ik dat schandalig”, vertelt de oud-wethouder van de PvdA. Deze verhalen horen ze ook steeds vaker bij de Voedselbank in Doetinchem, waar voorzitter Peter Bob Peerenboom ook een toename merkt: “Waar we deze zomer nog tweehonderd mensen en gezinnen hielpen, zijn dat er nu al 25 meer. Dat is een toename van meer dan tien procent.” De oorzaak hiervan ligt volgens hem bij een aantal dingen: “Mensen hebben minder huishoudgeld, levensmiddelen worden fors duurder en dat merken we eigenlijk pas heel langzaam.”
Waar de Voedselbank zich vooral richt op het uitdelen van voedselpakketten, heeft Mini Manna een eigen winkel waar klanten tegen aanzienlijk lagere prijzen hun boodschappen kunnen doen. Voor beide organisaties geldt dat mensen onder een per maand te besteden bedrag moeten zitten om in aanmerking te komen. Door de inflatie verruimde beide organisaties dat bedrag, dat dit nodig is baadt Kroon zorgen. “Het maakt niet meer uit wie of wat je bent of wat je verdient. Het is voor iedereen zwaar en ik vind dat echt zorgelijk.” Bij de Voedselbank delen ze deze bezorgdheid. “Ik houd mijn hart vast voor de komende maanden, een hele boel mensen hebben een energiecontract wat nu afloopt. En die gaan straks de jaarafrekening krijgen en hebben ze dan nog wel genoeg geld om het allemaal te gaan betalen?”, vraagt Peerenboom zich af.
Capaciteit
Over de voorraden maken de Voedselbank en Mini Manna zich voorlopig nog niet te druk. “We moeten ons wel voorbereiden, vrijwilligers aantrekken en logistiek dingen wat anders regelen. Maar dan zouden we een toename nog aankunnen”, aldus de voorzitter van de Voedselbank in Doetinchem. Ook Mini Manna verwacht een toestroom wel aan te kunnen. “Wij zorgen gewoon dat we voldoende voorraad hebben. De schappen staan hier vol en dat blijft ook voorlopig zo.”
Noodgevallen
Beide organisaties worden niet gefinancierd door de overheid. Wel gaf de overheid in de miljoenennota aan meer geld te reserveren voor een landelijke stichting die in noodgevallen kan bijschieten voor de Voedselbank. Peerenboom is hier blij mee, maar heeft er nog geen gebruik van hoeven maken: “Voor ons zal een noodsituaties zich pas voordoen als we over de driehonderd klanten gaan en we niet meer genoeg toevoer van voedsel krijgen. Maar tot nu toe is de aanvoer nog op peil."
Foto: REGIO8