Een leek moet een groot inbeeldingsvermogen hebben om in de auto die in de garage staat iets unieks te zien. Het voertuig is volledig gezandstraald en geschuurd waardoor het ijzer er roestig en versleten uitziet. Het interieur is niet in de auto aanwezig, dat ligt op grote stapels rond de wagen. De banden zijn zo plat als een dubbeltje, er moet op het eerste oog dan ook nog flink wat gebeuren om hem uit de garage te krijgen. Tóch is Mike Kastrop van stichting Talent4classics wel heel enthousiast. Met een sprankeling in zijn ogen bekijkt hij de auto van alle kanten. “Hier kunnen we echt wel iets heel moois van maken”, zegt hij trots.
Dat enthousiasme is één van de redenen waarom Warner niet sentimenteel is bij de overdracht: “Ik weet dat de auto goed terecht komt. Ik heb de garage al eens bezocht nadat ik ze in een televisieprogramma zag.” De stichting zit gevestigd in de garage van Kastrop in Zeewolde, Classics by Mike, hier restaureren jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt klassieke auto’s. Ze doen altijd alles samen, vandaar dat ze ook met elf man naar Silvolde zijn afgereisd om de Berliet op te halen. Dit gaat Warner aan het hart, hij had namelijk vroeger vanwege zijn dyslexie ook wat problemen met leren.
Frietkraam en appelflappen
Warner en zijn familie wilden van de overdracht een bijzonder uitje maken voor de jongeren. Zo regelden ze een frietkraam, drankjes en appelflappen. “We zijn heel blij dat ze auto komen ophalen en ermee aan de slag willen. Daarom moeten we ze ook netjes ontvangen met een hapje en drankje”, zegt Warner. Kastrop: “Dat maken we echt nooit mee, echt heel fijn. Meneer belde zelfs om te vragen welk bier we lekker vinden.” Bij aankomst krijgen alle jongeren een stempel, hiermee kunnen ze onbeperkt gebruik maken van de frietkraam. Leuk detail, zelfs die stempel is het logo van Berliet.
Hij rolt nog
De auto is volledig belangeloos ter beschikking gesteld. “Maar de jongens moeten hem wel zelf uit de garage halen”, legt Warner uit. Dat leek een flinke opgave, maar het was in mum van tijd gefikst. Nadat de onderdelen aan de kant waren gelegd en er lucht in de banden zat werd de oldtimer zo uit de garage gerold. Dit was een emotioneel moment voor de kinderen van Warner, zij hadden de auto nog nooit rollend gezien, hij stond altijd maar stil in de schuur.
Eerste ritje
Kastrop verwacht dat ze zo’n vijftien maanden bezig zijn om de auto weer fabrieksnieuw te maken. Dit doen ze met alleen maar originele onderdelen. Hij wil dan ook de wens van de Silvoldse eigenaar in vervulling laten gaan. Warner wil namelijk graag samen met zijn vrouw het eerste rondje maken als de auto is gerestaureerd. “Natuurlijk gaan we dat regelen, dat is wel het minste wat we kunnen doen”, zegt Kastrop.
Foto: REGIO8