Het bedrijf heeft een forse hoeveelheid, namelijk 4.850 kilo en 36.200 liter, aan niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op de Europese markt gebracht. Het ging om middelen uit onder meer China en India. Ook werden er valse facturen, vrachtbrieven, leveranciersverklaringen en analyserapporten opgesteld. In die stukken stond ten onrechte dat het betreffende product in Nederland was geproduceerd. Behalve het vervalsen van een certificaat ontkent de Zeddamse bestuurder volgens
Omroep Gelderland het overgrote deel van wat hem wordt verweten.
Volgens hem gingen de middelen via Nederland bijvoorbeeld per truck naar Oekraïne: "We hadden nooit de intentie om het Nederland op de markt te brengen." Toch vindt de rechtbank dat in een aantal gevallen niet bewezen kan worden dat de producten naar landen buiten Europa gingen. Een werknemer uit Didam was volgens de rechtbank ook voor een deel bij de handel betrokken. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een taakstraf van 120 uur. "Ik was een soort doorgeefluik, ik handelde op instructies van de leidinggevende", zei hij eerder.
Niet verschuilen
Maar de rechtbank vindt dat de 45-jarige medewerker zich niet achter zijn werkgever kan verschuilen: "Hij had een eigen verantwoordelijkheid om bij de uitvoering van zijn werk te voorkomen dat het bedrijf strafbaar handelde." Het bedrijf zelf is ook veroordeeld voor de illegale handel en valsheid in geschrifte. Daarom moet er een geldboete van 400.000 euro worden betaald. Het Openbaar Ministerie wil ook nog dat het bedrijf bijna drie miljoen euro terugbetaald, maar daarover volgt nog een aparte rechtszaak.
‘Koste wat kost klanten tevreden houden’
Volgens de rechtbank hebben het bedrijf, de bestuurder en de medewerker puur vanuit financieel gewin gehandeld: "Koste wat kost klanten tevreden houden. Het laten doorgaan van transacties was belangrijker dan voldoen aan wet- en regelgeving." Met als gevolg risico's voor mens, dier en milieu. "Er zijn niet voor niets strenge regels in Europa voor het toelaten van gewasbeschermingsmiddelen. Zeker dit bedrijf, een professionele speler, had zich moeten houden aan de regels."
Grote impact
De rechtbank heeft bij de straf meegewogen dat de feiten al zo'n tien jaar geleden zijn gepleegd. Hierdoor vallen de straffen een stuk lager uit. Ook spreekt de rechtbank het bedrijf op een aantal punten vrij. Het Openbaar Ministerie had eerder een celstraf van anderhalf jaar geëist tegen de bestuurder. De rechtbank houdt ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten: "De strafzaak heeft een grote impact op hun privéleven en gezinnen. Zeker nu de zaak al een behoorlijk aantal jaren loopt."
Foto: REGIO8 (archief)