“Dat is nu meer om de medewerkers een hart onder de riem te steken”, aldus een woordvoerder van de gemeente, die aangeeft dat het bezoek al ingepland stond. De kritiek van bewoners op de leefomstandigheden is hard aangekomen bij het personeel en de vrijwilligers, die voor hun gevoel heel veel doen voor de asielzoekers. Naast onvrede over de procedures, spraken bewoners
met het protest hun zorgen uit over het eten en de sanitaire voorzieningen. “Het sanitair wordt dagelijks meermaals schoongemaakt”, geeft de woordvoerder aan. “Helaas laten niet alle bewoners de toiletten altijd netjes achter, zoals dat in scholen en openbare gebouwen bijvoorbeeld ook wel voorkomt. Daar is natuurlijk weinig aan te doen, tenzij de bewoners daar zelf beter zorg voor dragen.”
Dat de procedures te lang duren beaamt de gemeente. Dat is ook de kern van de onvrede van de bewoners. Op verzoek van de burgemeester komt de IND daarom binnenkort uitleg geven aan de asielzoekers, die soms al maandenlang wachten op duidelijkheid over hun eigen situatie. “De noodzaak van zo’n bezoek is voor ons duidelijk”, aldus een woordvoerder van de IND. “Gemiddeld is het nu zo dat mensen binnen drie maanden na de registratie een uitnodiging krijgen voor een aanmeldgehoor. Ik weet niet precies hoeveel mensen in Doetinchem nu langer wachten.”
Polarisatie
Met het
wegplaatsen van drie asielzoekers die de protestactie op touw zetten, keerde de rust onder bewoners volgens de gemeente terug. Wel lijkt er sprake van een vertrouwensbreuk tussen inwoners van Doetinchem en de asielzoekers, zo blijkt uit reacties op sociale media. “De manier van het protest doet meer schade toe aan het beeld van asielzoekers dan zij doorhebben, daar proberen we ook voor te behoeden”, aldus de gemeentelijke woordvoerder, die benadrukt dat het overgrote deel van de bewoners dankbaar is voor de opvang. “Dat blijkt ook uit de gesprekken die de burgemeester maandag voerde met de vluchtelingen.”
Nieuw protest
Toch waren enkele bewoners van plan om zondag een nieuwe protestactie te organiseren op de crisisnoodopvang. “Maar ik heb nu begrepen dat het weer van de baan is”, aldus de woordvoerder van Doetinchem, die aangeeft dat ook die actie zich zou richten op de procedures. “Mensen verblijven hier ook gewoon te lang. Ze zitten op een regenachtige dag als vandaag (donderdag, red.) in een kleine woonunit met vijf mensen bij elkaar of onder een grote tent. Het is wel warm, maar met deze wind wappert het aan alle kanten. Het is geen situatie die ingericht is op langdurig verblijf.”
Foto: REGIO8