De brief lag al langer op de plank bij Ada Spek-Compagne, maar na het dodelijke ongeval van vrijdagochtend 13 oktober op de rotonde tussen de Energieweg en het Zaagmolenpad was de maat vol. “Toen dacht ik: ‘nu ga ik hem versturen’”, zegt de bewoner van een appartementencomplex aan de Brasem. “Het is vreselijk. Wij wonen hier nu zes jaar en het is echt veel drukker geworden. Zeker sinds de plaatsing van de landbouwsluizen bij Laag-Keppel. Er zitten twee scholen hier, het kan gewoon niet langer. Op het Metzo College zitten kinderen in de puberleeftijd die het gevaar niet zo ervaren. Als je ziet hoe ze de rotonde op fietsen dan hou je je hart vast.”
De verkeersveiligheid is het belangrijkste punt van de omwonenden, maar ze hebben twee andere punten aangedragen. Het milieu en de aantasting van het woonplezier. Een nieuwe brug over de Oude IJssel zou daar een oplossing voor zijn. “Overheden hebben allemaal de mond vol over het milieu, maar nu wordt het verkeer kilometers omgeleid om vervolgens door Doetinchem te rijden”, zegt Spek-Compagne. “Bovendien wordt er hier een nieuwe wijk gebouwd en heb je allemaal vrachtverkeer dat hier langskomt. Het wordt steeds drukker en alleen maar gevaarlijker.”
Fietsersbond en raadsleden
De roep van de Doetinchemse inwoners staat niet op zichzelf. De Fietsersbond, raadsleden uit onder meer Doetinchem en Bronckhorst en inwoners van plaatsen als Wehl, Nieuw-Wehl en Hummelo storen zich al tijden aan de proef die momenteel plaatsvindt met een landbouwsluis. Ook bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel zien een nieuwe brug over de Oude IJssel als betere optie dan het volledig afsluiten van het kleine woonstraatje.
Gemeente houdt zich op vlakte
Een optie voor de gemeente Doetinchem is de nieuwe brug zeker. Sterker nog, hij wordt met potlood ingetekend in een nieuw mobiliteitsplan. Maar, zonder provinciaal geld komt er geen nieuwe brug. En
zolang Gelderland vasthoudt aan de doorgaande weg via Europaweg, Liemersweg, Energieweg en Keppelseweg, wil wethouder Rens Steintjes liever lobbyen voor aanpassingen aan deze route. Bovendien zou een nieuwe brug over de Oude IJssel meer dan vijftien jaar duren om te realiseren. "Zolang er geen andere wind gaat waaien op provinciehuis, gaan wij voor verbetering van de route door Doetinchem",
liet de wethouder eerder weten.
‘Lastige positie’
Briefschrijver Spek-Compagne snapt de visie van de Doetinchemse wethouder. “Die verkeert in een lastige positie, maar ik denk dat je naar een oplossing moet kijken die voor de lange termijn het beste is”, aldus de omwonenden. “Je kunt wel tussenoplossingen bedenken en bijvoorbeeld geld vrijmaken voor een tunnel op de Europaweg, maar je moet gaan voor dé oplossing die voor iedereen het beste is. Volgens mij is dat het Sliekstraat-tracé, een nieuwe brug over de Oude IJssel.”
Korte termijn?
Maar voor de korte termijn heeft ook Spek-Compagne geen concrete oplossing. Het afsluiten van een oprit van de rotonde, zoals op de nabijgelegen Mercuriusstraat is gebeurd, biedt volgens haar geen soelaas: “Op dezelfde dag van het dodelijke ongeval gebeurde daar nog een ongeluk. Ik weet echt niet wat de beste oplossing is. Voor de lange termijn is dat het Slieksstraat-tracé, maar op de korte termijn weet ik het niet. We moeten wel iets…”
Provincie en gemeenten
De brief is verstuurd naar de provincie Gelderland en de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst. Op het Provinciehuis wordt er volgens haar op 8 november over gesproken, vanuit het gemeentehuis in Doetinchem heeft ze te horen gekregen dat het voor de vergadering van 30 november op de rol staat. Alleen van Bronckhorst heeft de briefschrijver nog geen reactie ontvangen.
Foto: REGIO8