In het plan wordt uitgegaan van een nieuwe supermarkt in 's-Heerenberg-Oost. '"En er komen winkels terug", zegt Laarman. "Ik heb contact gehad met de projectontwikkelaar en er ligt een grandioos mooi plan. Dankzij de inzet van wethouder Rob Mos voor Oost. Het plan is nog niet ingediend, dat zou 11 mei gebeuren, maar ik ben bang dat als Rob Mos buitenspel wordt gezet, dat plan dan van tafel is." Van de eerste honderd namen onder de petitie waren er 36 anoniem. "Dat vind ik geen probleem", reageert de initiatiefneemster. "Ik kan de namen inzien als ik wil, maar ik ga er vanuit dat het eerlijk gebeurt. Het is natuurlijk ook een politiek spelletje. Sommige namen zijn politiek gerelateerd en die mensen willen hun naam niet online terugzien." Laarman rekent op ten minste vijfhonderd ondertekenaars: "Dan moet de gemeenteraad daar rekening mee houden."
De initiatiefneemster is er niet gerust op dat Mos wethouder kan blijven. "Na hetgeen wat ik in de wandelgangen hoor lijkt het erop dat wethouder Mos buitenspel komt te staan en dat is niet democratisch. Hij zet zich in voor de mensen en probeert plannen waar te maken." Er ligt een nieuw,
raadsbreed akkoord in Montferland. Dat stuk wordt donderdag 11 mei afgetikt in de gemeenteraad. De zeven kandidaat-wethouders van de zeven fracties zijn inmiddels door een extern bureau beoordeeld na een schriftelijke en een mondelinge sessie. De verwachting is dat er 11 mei een nieuw college wordt benoemd en dat duidt er tevens op dat er dan een nieuwe coalitie is. De gesprekken daarvoor worden momenteel door het CDA, de grootste fractie, gevoerd.
Solistisch optreden
Of Mos' partij Helder, de grote winnaar van de afgelopen verkiezingen, tot de nieuwe coalitie behoort is de grote vraag. Mos is door zijn collega-wethouders Jeanette Derksen en Ingrid Wolsing afgeserveerd vanwege solistisch en eigengereid optreden. Henk Groote, de derde wethouder, spreekt zich niet uit over de kwestie, maar heeft begrip voor het standpunt van zijn twee vrouwelijke collega's.
'Ouderwetse politiek'
De kans dat Mos terugkeert lijkt nihil, maar hij koestert geen rancune en wil de klus 'dolgraag afmaken'. Vooral ook omdat het recht doet aan de verkiezingsuitslag. "De ouderwetse politiek neemt weer de leiding, maar ik wil juist iets veranderen, maar dat past niet iedereen", zegt Mos. "Het CDA voert nu gesprekken. Het is zo dat Helder en Lijst Groot Montferland de grote winnaars zijn van de verkiezingen. Als je die partijen buitenspel zet volgt er wéér een onrustige periode."
'We zouden elkaar niet loslaten'
Mos voerde vier jaar lang, schouder aan schouder, oppositie met Ingrid Wolsing (PvdA). "We zouden elkaar niet loslaten, maar nu wil ze niet meer met me samenwerken. Ik begrijp dat niet helemaal. Ik ben daar wel heel teleurgesteld over", aldus Mos. "Ik ben tot op het bot betrouwbaar. We zijn niet allemaal dezelfde personen, accepteer dat van elkaar. Je zit er met elkaar om goed te doen voor Montferland en ik wil na vier jaar wel iets hebben bereikt."De door Laarman opgezette petitie ervaart Mos als een steun in de rug: "Ik ben er trots op dat Ine dit vanuit haar hart heeft gedaan. Het is een bijzonder, uniek initiatief."
Foto: REGIO8