"De schapen vreten het gras en poepen pleksgewijs, daardoor krijg je vruchtbare en schrale stukken. Ook verspreiden de schapen kruiden en bloemen", zegt schaapsherder Siebe Schot weten. "De kleine dieren zoals een rups of een muis blijven leven, als je normaal gaat maaien gaan die dood. Het luchteven heeft hierdoor weer meer voedsel."
Het vak van schaapsherder heeft misschien een wat stoffig imago, maar de enige schaapsherdersopleiding van het land, in Velp, heeft zelfs een wachtlijst. Rutger Ebbers uit Hummelo is al bijna tien jaar herder en ziet dat er steeds meer jongeren geïnteresseerd zijn in het beroep. "Maar dat zijn niet echt meer de geitenwollensokken types. Ook de mensen die met de toekomst meegaan vinden het ook mooi. Het is ook fantastisch werk om te doen", zegt Ebbers.
Jonge garde
Één van die jongeren die met de toekomst meegaat, maar het vak toch prachtig vindt, is de 15-jarige stagiaire Fedde de Kruijk, die nog op de middelbare school zit. "Het is leuk werk, natuurlijk zitten er dingen bij die minder leuk zijn, maar over het algemeen is het heel leuk", zegt Fedde. "Ik leer hier de basis zoals de schapen overzetten en de netten neerzetten." De schaapsherder in spe wilde zelfs stoppen met school om zich volledig te richten op de schaapskudde. "Ja eigenlijk wel, maar het zit er helaas nog niet in. School wil dat ik het nog even afmaak, daarna zien we wel verder."
Sociaal contact
Behalve het versterken van de biodiversiteit is het contact met voorbijgangers ook van groot belang voor de herders, want de schapen zijn inmiddels een bekend gezicht in Doetinchem en omgeving. "Je ziet mensen apart kijken en foto's maken, dat is wel grappig", zegt Fedde. Herder Schot vindt het leuk dat mensen zo enthousiast worden van de schapen: "Het is natuurlijk ons werk, het zou jammer zijn als mensen er niet enthousiast van werden. Het is een win-win, wij worden blij en de mensen worden blij."
Eenzaam
Schot vindt het rondtrekken met de schapen in de stad leuker dan de hele dag in de vrije natuur bezig zijn. "Je hebt ook heideherders, die zijn heel eenzaam op de hei. Dan ben je blij als je een keer iemand ziet", zegt Schot. "Ik zou dat niet zo lang volhouden, ik hou ervan om af en toe met iemand te kletsen."