"Supertrots!", beschrijft Willems het gevoel dat overheerst door de nominatie. De Stadsboerin is het enige Nederlandse initiatief dat kans maakt op een ARIA. De prijs is in het leven geroepen door de EU om de beste praktijkvoorbeelden van het platteland een podium te geven. De Stadsboerin werd gekozen uit vele projecten die ondersteund worden door Europese subsidie. Het Doetinchemse project komt tijdens de awarduitreiking uit in de categorie sociaal economische ontwikkeling. Mede door de samenwerking van Willems met onder andere de voedselbank, scholen en gemeenten voldoet ze aan de eisen voor de inzending. "Wij zijn een verbindende plek voor allerlei groepen inwoners, we produceren samen op duurzame wijze voedsel", schetst de initiatiefneemster.
De Stadsboerin werkt veel samen met Achterhoekse scholen. Zo bieden ze een lesprogramma aan waar inmiddels zeven scholen gebruik van maken. "We verzorgen met onze vrijwilligers ook ontbijt voor basisschool Noorderlicht (in Doetinchem, red). De schoolkinderen krijgen gezond eten, met brood dat gebakken is van Achterhoeks graan”, vult Willems aan. De Stadsboerin kan via een internationale publieksstemming de prijs in de wacht slepen. De prijsuitreiking vindt aan het einde van het jaar plaats, wanneer is nog niet duidelijk.
Toekomst De Kruisberg
Vorig jaar werd er actie gehouden bij het stadshuis van Doetinchem om De Stadsboerin, gevestigd bij voormalige gevangenis De Kruisberg, te behouden. De Kruisberg wordt verkocht en Willems hoopt dat de toekomstige koper met haar meedenkt, maar zit ondanks steun vanuit de gemeenteraad nog in onzekerheid.
Foto: REGIO8