“Het systeem werkt volledig automatisch”, vertelt Arno Harmsen van GrasMeesters, het bedrijf dat het door Altop ontwikkelde systeem in de praktijk bij ’t Peeske gaat testen. Door het afzuigen van overbodig water en het nauwkeurig monitoren van onder meer vochtpercentages moet het gras op Sportpark de Kolkstede perfect groeien: “Dat maakt het revolutionair”, aldus Harmsen, die aangeeft dat gebruik van het systeem goedkoper is dan normaal onderhoud aan velden en het gebruik van kunstgrasvelden. “Wij verwachten op jaarbasis 25.000 euro goedkoper te zijn dan een kunstgrasveld.”
Het systeem werd eerder al getest in een paardenbak, maar het tweede veld van ’t Peeske wordt de eerste kennismaking met het groeiende gras. Montferland ziet kansen voor de andere 22 natuurvelden in de gemeente: “We hopen echt dat dit een geslaagde pilot wordt”, vertelt wethouder Ruth Mijnen. Door
fusietrajecten worden velden in de gemeente mogelijk vaker gebruikt, waardoor een betere grasmat noodzakelijk is: “Dat is niet alleen goed voor verenigingen en voetballers, maar ook voor de gemeente, want dat is op de langere termijn goedkoper.”
Steun voor ontwikkeling DrainTalentNaast de bijdrage aan het onderhoud van de grasvelden binnen de gemeente, ondersteunt Montferland Altop met een bijdrage van in totaal 53.000 euro uit het innovatiefonds. Het bedrijf uit Beek ontwikkelde het DrainTalent-systeem en ziet naast de toepassing op voetbalvelden mogelijkheden in de agrarische sector en in het onderhoud van dijken. Deze ambities moeten de komende vijf jaar meer vorm krijgen.
Foto: REGIO8