“We vinden het belangrijk omdat het een stukje geschiedenis is”, vertelt Els Bakker van Terborgs Belang. Zij haalde namens de belangenvereniging de kabouterroute naar de stad. “Wellicht weten de kinderen nu nog niks over de bekende kabouters. Maar tijdens het wandelen van de route kunnen hun ouders of grootouders voorlezen uit het boekje en meteen vertellen wie die ene kabouter is”, aldus Bakker, die woensdag op het schoolplein samen met bassischoolleerlingen de kabouterroute in Terborg opende. Door symbolisch de eerste boekjes te overhandigen aan de kinderen. In die boekjes staat de tweeëneenhalve kilometer lange route, waarlangs de deurtjes van bekende Terborgse kabouters te vinden zijn. “Zij staan eigenlijk voor alle mensen die iets gedaan hebben voor Terborg”, vertelt Bakker.
De zogenoemde kabouterroutes nemen toe in de Achterhoek. Zo werden in maart twee routes in
Doetinchem geopend en gaat het in Terborg om de dertiende route. “Zes jaar geleden ben ik begonnen met het ontwikkelen van de eerste route in Groenlo en nu zijn we hier. Ik vind het echt een feest”, aldus bedenker Joske Elsinghorst. Volgens haar is de route niet alleen voor de allerjongsten: “Wat ik heel veel hoor is dat kinderen een hele leuke speurtocht hebben en dat de ouders of grootouders zeggen: 'Ik was bijna vergeten dat dit bij ons in het dorp of de stad was'."
Frans Miggelbrink
De opening op het schoolplein werd gedaan door lokale bekendheid Frans Miggelbrink, die zelf ook een deurtje langs de route heeft. “Ik ben zeer vereerd. Ik had niet gedacht dat ik het ooit nog tot kabouter zou schoppen, maar het is gelukt”, vertelt Miggelbrink. Ook hij ziet het belang in van de historie: “De geschiedenis van je eigen plek is echt belangrijk. Als je weet waar je vandaan komt weet je ook een beetje hoe je in het leven staat en hoe je in de wereld staat.”
Komende routes
Elsinghorst hoopt dat de kabouterhuisjes veel bezocht gaan worden door de kinderen: “Ik hoop dat ze vooral hun ouders zover krijgen dat ze dat rondje gaan lopen en dan lekker genieten van hoe het er bij die kabouters achter de deur zal uitzien.” De route in Terborg is wat haar betreft niet de laatste: “Dit is route nummer dertien maar ook veertien, vijftien, zestien en zeventien komen eraan.”
Foto: REGIO8