De overheden en de brandweerorganisaties
zijn al overtuigd, maar nu moet de wens nog in de praktijk komen. Na een schifting is er inmiddels een lijst met tien mogelijke locaties gekomen waar de toekomstige kazerne gebouwd moet worden. Het gaat om vijf gronden in Nederland en vijf in Duitsland. De eerste gesprekken met grondeigenaren zijn al opgestart. Om welke locaties het gaat, wil een woordvoerder van de gemeente Aalten nog niet prijsgeven: “Niet iedere eigenaar zal (nu) in de openbaarheid willen treden en ook is nog niet met iedereen gesproken.”
Hoeveel geld er beschikbaar is voor de nieuwe kazerne is nog niet duidelijk. Het moet volgens de betrokken partijen ‘betaalbaar’ blijven. “De reden daarvoor is dat er, zoals aangegeven, nog onderzocht wordt welke locatie verworven kan worden en tegen welke prijs”, aldus de woordvoerder. “Ook is nog niet bekend welke kosten met de bouw zijn gemoeid. Betaalbaar betekent in deze context ‘vergelijkbaar met de kosten voor een soortgelijke kazerne elders in een landelijke omgeving’.”
Verregaande samenwerking
De korpsen in de grensdorpen Dinxperlo en Suderwick werken al nauw samen. "Nu is het al zo dat doordeweeks overdag de brandweer van Dinxperlo mee uitrukt naar Suderwick omdat het voor Suderwick niet altijd zeker is dat er in de daguren voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn", liet Christiaan Velthausz, coördinator grensoverschrijdende samenwerking bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland eerder weten. "Een samenvoeging van twee kwetsbare brandweerposten zou ertoe kunnen leiden dat er weer één sterke post ontstaat."
Crossfire
Sinds 2018 wordt er daarom onder de naam ‘Crossfire’ gewerkt naar een gezamenlijke brandweerkazerne. Naast onderzoeken naar de locaties wordt ook al nagedacht over eigendom en beheer van een eventuele gezamenlijke kazerne. De wens is om het eigendom en het beheer gezamenlijk te hebben en daar moet een geschikte juridische constructie voor onderzocht worden.
Foto: REGIO8