Ulft, Netherlands

Zes villa’s in Barchemse bos, wel of geen schadeclaim van ‘3 miljoen euro’?

Foto: REGIO8
Het college van Lochem wil de bouw van zes villa’s mogelijk maken aan de rand van het Barchemse bos, tot grote onvrede van omwonenden. Stel dat de raad niet instemt, dan ‘gaat het gerucht’ dat de projectontwikkelaar een schadeclaim van 3 miljoen euro kan indienen. Een gerucht dat maandagavond tijdens een zogenaamd Tafelgesprek boven de markt bleef hangen.
Domien Esselink | 11 februari 2025 10:25 | Aangepast op 11 februari 2025 10:25
Wethouder Marja Eggink-Meuleman antwoordde desgevraagd dat een dergelijke claim bij het college niet bekend was en dat de ontwikkelaar nergens rechten aan kan ontlenen ‘want het is de raad die een bestemmingsplan wel of niet goedkeurt.’ Met name de raadsleden Calle Janssen (Lochem Groen) en Arda van den Brink (GroenLinks) drongen aan op een juridische onderbouwing of er wel of geen claim mogelijk is, voordat ze ergens wel of niet mee instemmen.

Schadeclaim
Volgens de wethouder betreft het een uitgangspuntennotitie uit 2009 gaan waarmee de toenmalige raad heeft ingestemd, zonder dat ze de dreiging van een schadeclaim kon wegnemen. “We weten nooit zeker of de grondeigenaar van een wel of niet goedgekeurd bestemmingsplan een juridische zaak maakt. Dat hebben we niet inzichtelijk”, reageerde Eggink-Meuleman.

Van den Brink nam met dat antwoord van de wethouder geen genoegen: “Dat moet u ons toch kunnen vertellen! Wij als raad moeten weten of er juridische consequenties vastzitten aan het goedkeuren van een bestemmingsplan.”

'Onafhankelijk juridisch advies'
Raadslid Janssen drong aan op ‘het inwinnen van onafhankelijk juridisch advies’, waarop de wethouder antwoordde: “U mag er vanuit gaan dat we met de kennis die wij in huis hebben, dat we met een uitgebalanceerd bestemmingsplan komen, maar dat laten we aan u over. Op basis van de afspraken uit het verleden hangen er geen juridische consequenties aan. De bestemmingsplannen zijn door de raad geaccordeerd.”

Van den Brink stelde door de antwoorden van de wethouder ‘steeds meer vraagtekens’ te krijgen en dat gold ook voor buurtbewoners, die zich zorgen maakten over het aantal bomen dat gekapt gaat worden, de dieren in het gebied én de waterhuishouding.

'Natuurlijke spons'
“Het bos is een natuurlijke spons die het water vasthoudt. U wilt bouwen op het natste gat van Barchem op een instabiele grond”, stelde buurtbewoonster Weenink. De wethouder verklaarde dat de bewoners van de zes villa’s een verplichting krijgen het water in de grond vast te houden door middel van ‘infiltratiekratten’.

Ook was er kritiek op het feit dat er juist behoefte is aan starterswoningen in plaats van dure villa’s in de vrije sector. "Dat er daar woningen zouden komen is al jarenlang een feit”, reageerde woordvoerder Geerdink namens de ontwikkelaar. “We zijn met 44 woningen begonnen en dat zijn er nu zes geworden. De bouwblokken zijn kleiner geworden en áls er al bomen worden gekapt, dan worden die elders in de gemeente gecompenseerd. Het zijn woningen in de vrije sector, dus prijsvrij.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep RTV Ideaal

Lees meer over:

Barchemse bos|

Meest gelezen

Scooterrijder overleden na ongeval in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 9 feb 2025 21:15

MediaMarkt vertrekt na tien jaar uit Doetinchem

Bart Sollman | 6 feb 2025 14:48