Ulft, Netherlands

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Foto: REGIO8
Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald en door de Duitse bezetter geëxecuteerd bij het Rademakersbroek in Varsseveld. Zaterdag, precies 79 jaar later, vertelden nabestaanden op uitnodiging van Stichting Doetinchem Herdenkt de verhalen van hun voorouders.
Tim Rondeel | Viggo Zweverink | 4 maart 2024 15:47 | Aangepast op 4 maart 2024 15:47
“Ik denk dat het heel belangrijk is dat het blijft”, aldus Kirsten Zimmerman over het vertellen van de verhalen van de omgebrachte gevangenen. “Niet alleen voor de nabestaanden, maar voor iedereen die hier de verhalen wil horen. Je kan zien waar de mannen gevangen zaten, hier is het gebeurd.” In 2018 is Zimmerman, zelf ook nabestaande van een van de gefusilleerde mannen, begonnen aan een onderzoek naar alle omgekomen gevangenen uit De Kruisberg. “Het geeft mij voldoening dat ik de verhalen van die mannen heb kunnen uitzoeken, vooral als je er ook nabestaanden mee helpt”, aldus de onderzoeker. “Als je ziet hoe emotioneel het ze nog maakt en het ze vandaag de dag nog bezighoudt, ben je blij dat je het verhaal nog kunt vertellen.”

Een andere nabestaande, Jan Jacob de Groot, vertelde zaterdag over zijn eigen opa, de man waar hij naar vernoemd is. Hij deed dat vanuit de gevangenisvleugel waar De Groot senior de laatste dagen van zijn leven doorbracht. “Ik ben hier een keer op bezoek geweest omdat ik hoorde dat je dit kon bezoeken en toen vond ik dat zo indrukwekkend dat ik dacht: ‘ik moet wat meer doen met het verhaal van mijn opa’”, aldus De Groot. “Vervolgens ben ik er ingedoken en heb ik mijn tantes en ooms geïnterviewd om te kijken wat zij mij nog konden vertellen.”

Bezoekers vertellen eigen verhaalDe nabestaanden vertelden niet alleen, maar leerden ook een hoop van de tientallen bezoekers die zaterdag naar de voormalige gevangenis kwamen. “Er zijn ook heel veel mensen die hier komen en hun eigen verhaal meebrengen. Wat je vaak ziet is dat we in gesprek met elkaar raken en dat het niet alleen mijn verhaal is, maar van iedereen, en dat we het met elkaar delen.”

Toekomst De Kruisberg
De vleugel waar de nabestaanden hun verhalen vertelden is ook een monument ter nagedachtenis aan de gevallen verzetsstrijders. De Kruisberg staat op de nominatie om verkocht te worden door het Rijksvastgoedbedrijf. Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt ook in de toekomst te kunnen blijven en daar Zimmerman is het mee eens: “Het is ons cultureel historisch erfgoed en het is belangrijk dat je de zwarte bladzijde van de geschiedenis blijft lezen om ervan te leren en om die mensen niet te vergeten die zo’n daad gesteld hebben.”

Meest gelezen

Nog even en dan heeft Doetinchem een eigen stadsboulevard

Hidde Vinkenvleugel | 19 nov 2024 16:32

Lees ook

Nog even en dan heeft Doetinchem een eigen stadsboulevard

De stadsboulevard aan de Oude IJssel bij het centrum in Doetinchem gaat in de laatste fase van reali...

Gevoelig archief gaat open, Doetinchem Herdenkt bereidt nabestaanden voor

Het Nationaal Archief rond de Tweede Wereldoorlog met gevoelige informatie wordt op 1 januari openba...

Een warm welkom voor Sinterklaas op De Bleek in Doetinchem

Honderden juichende, zingende en blije kinderen en ouders hebben Sinterklaas zaterdagmiddag warm ont...

Geen gewonden na aanrijding in Doetinchem

Bij een aanrijding tussen twee automobilisten in Doetinchem is donderdagmiddag niemand gewond geraak...

Orion Stars met 0-3 onderuit tegen het Poolse Asseco Resovia

In de SaZa Topsporthal in Doetinchem gingen de mannen van Orion Stars onderuit in de CEV Volleybal C...

Achterhoekse kinderburgemeesters inspireren elkaar in Doetinchem

In het stadhuis van de gemeente Doetinchem kwamen zes kinderburgemeesters samen voor de eerste Achte...