“Volg je hart, niet die van de fractievoorzitter en bedenk bij het uitbrengen van je stem wat het beste is voor Montferland”, vertelt fractievoorzitter Karin Straatsma namens Mos voordat de raadsleden hun stem uit gingen brengen op de kandidaat-wethouders. Mos was donderdagavond niet aanwezig vanwege gezondheidsredenen. Via een briefje konden de raadsleden stemmen op vier kandidaten, omdat de raad eerder op de avond had besloten om vier wethouders aan te stellen. Groote en Derksen kregen allebei zestien stemmen, Wolsing en Nijland kregen vijftien stemmen. Met Nijland heeft Montferland nu een wethouder uit Angerlo. Mos kreeg uiteindelijk zes stemmen.
Straatsma geeft aan dat het voor Helder al duidelijk was dat de plannen van tevoren al bedacht waren en dat Helder daar geen deel meer van uitmaakte: “Rob moest weg.” Maandag en dinsdag hebben de gesprekken plaatsgevonden met de kandidaten. Ook Freddy van Dijken van D66 uit kritiek op de procedure. “Vóór maandag was al duidelijk welke partijen er een wethouder zouden leveren”, vertelt Van Dijken. “D66 had ook een kandidaat, een zeer goede kandidaat, dat bleek ook aan de hand van het assessment, het profiel en de gesprekken. Maar het was zinloos, want de keuze was al gemaakt voordat de kandidaat het gesprek had gehad.” Het college heeft nu van de raad de opdracht gekregen om aan de slag te gaan met het raadsakkoord.
Petitie
Voordat de raadsvergadering begon overhandigde inwoner Ina Laarman de petitie samen met andere inwoners aan de burgemeester om Rob Mos als wethouder te behouden. “Het voelt niet goed”, vertelt Laarman donderdagavond. “Het lijkt erop alsof de heer Mos geen schijn van kans heeft om wethouder te blijven.” De petitie heeft er niet voor kunnen zorgen dat Mos in het college kon blijven.
Vijf wethouders
Joost Gerritsen, van de partij Daadkracht, heeft zich op het laatste moment nog aangemeld als wethouder maar kreeg niet genoeg stemmen om een plek in het college in te nemen. Met een amendement probeerde het raadslid om het aantal wethouders van vier naar vijf te brengen, het amendement kreeg steun van onder andere de VVD, Helder en D66, maar werd niet aangenomen.
Foto: LEEV fotografie