“Ik ben trots dat er nu tien waterstoffen bussen in de Achterhoek rijden”, zegt gedeputeerde Jan van der Meer. Snel wordt hij onderbroken door regiodirecteur Jieskje Hollander “Er zijn er natuurlijk nog maar negen over, maar ook daar zijn we ontzettend trots op.” Het kan op gelach uit de zaal rekenen. Het tekent de sfeer tijdens de, naar eigen zeggen van Arriva, feestelijke presentatie. Die brand is geweest, het zij zo, maar de focus ligt op de bussen die wél rijden.
"Het is uniek dat we in de provincie bussen hebben die op waterstof rijden en hier in Doetinchem kunnen tanken", aldus de gedeputeerde. "De vervoerder kan zelf bepalen of ze elektrisch of met waterstof rijden, maar diesel is echt verleden tijd. Das war einmal haha." De nieuwe waterstofbus is uitgerust met een aantal nieuwe snufjes die de busrit veiliger moeten maken. Zo beschikt de buschauffeur niet meer over zijspiegels maar kan hij doormiddel van camera's een goed overzicht krijgen van wat er rondom de bus gebeurt.
Tankstation was al klaar
De bussen die momenteel in de Achterhoek rijden kunnen in Doetinchem bij een waterstoftankstation aangevuld worden. Het tankstation was al een tijdje klaar gezien de bussen eerder zouden gaan rijden. Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur bij Kuster Energy, was verantwoordelijk voor het aanleggen van het tankstation. Dankzij een goede samenwerking met de gemeente Doetinchem wist De Wilde binnen negen maanden een vergunning te krijgen. "Wij merkten dat, toen wij zeiden dat er een waterstoftankstation, de plaatselijke autodealers nu ook waterstofauto's konden gaan verkopen", aldus de Wilde. "Dat was altijd een hekel punt, als je geen tankstation hebt dan wordt dat heel moeilijk. "
'Bussen zijn veilig'
Hollander gaat er vanuit dat deze waterstofbussen de komende jaren nog door de regio blijven rijden. “We hebben alles onderzocht en deze bussen zijn veilig. De reizigers hoeven zich dan ook geen zorgen te maken. We hopen dat deze bussen een langer leven beschoren dan die eerste.”