"Wij willen heel graag laten zien hoe mooi het werken met kinderen is", vertelt Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool. "Als leerkracht lever je elke dag een bijdrage aan de toekomst van deze regio." Op basisschool 't Prisma in Doetinchem, waar burgemeester Mark Boumans de dag opende, worden ze regelmatig geconfronteerd met het tekort. Leerkracht op 't Prisma, Esther Tempels vertelt: "Als iemand ziek is en je een vraagt vanuit Personeelscluster Oost Nederland (PON) een invaller aan, dan is er heel vaak niemand." Als gevolg hiervan worden klassen verdeeld of worden er studenten voor de klas gezet. "Dat is natuurlijk wat je het minst graag wil", aldus Tempels. De Achterhoek komt momenteel zo'n veertig full-time leerkrachten tekort. Volgens Haanstra zal dit de komende jaren oplopen tot zo'n zestig leerkrachten.
Om het vak interessanter te maken, moeten de lonen omhoog en moet de werkdruk omlaag, zo geven leraren aan. "Je moet gaan kijken wat de arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten zijn", vertelt Tempels. "Misschien moeten wij ook wel gaan kijken of het onderwijs op de goede manier wordt vormgegeven." Bij Iselinge hopen ze ondertussen dat de openscholendag nieuwe aanmeldingen oplevert. "Er zijn zo veel mogelijkheden om voor de klas te komen. Het is niet alleen een vierjarige bachelor opleiding, er zijn ook maatwerk- en zij-instromingstrajecten", aldus Haanstra.
Enthousiasme van kinderen
De Achterhoekse Hogeschool Iselinge, waar de opleiding tot basisschoolleraar kan worden gevolgd, organiseerde de dag samen met de basisscholen. Studente Maureen Derksen is daarbij een sprekend voorbeeld, zij geniet elke dag van het voor de klas staan. "Het enthousiasme van de kinderen en het feit dat je ze wat kan bijleren, dat het kwartje valt, dat is wat heel erg leuk is."
Foto: REGIO8