Door de stijgende kosten en teruglopende prestaties moest het ziekenhuis noodgedwongen een faillissement aanvragen, schrijft ziekenhuisvereniging Pro Homine waar St. Willibrord bij aangesloten is in een persbericht. Er werd nog geprobeerd om te fuseren met het ziekenhuis in Kleef, maar dat is mislukt, meldt het Duitse dagblad NRZ.
Dat het financieel slecht gaat met het ziekenhuis komt door de afname van het aantal patiënten én de inflatie. De Bondsregering erkent het probleem van inflatie voor ziekenhuizen, maar wil niet financieel bijspringen. Er restte het ziekenhuis daardoor niet anders dan faillissement aan te vragen.
Probleem
Woordvoerder van Stadt Emmerik, Tim Terhorst, zou het jammer vinden als het ziekenhuis verdwijnt. "De inwoners van Emmerik kunnen al honderd jaar bij het ziekenhuis terecht. Dan is het natuurlijk jammer dat dat niet meer zal kunnen.’’ Daarnaast schetst Terhorst dat het ziekenhuis de grootste werkgever van Emmerik is. "Zonder het ziekenhuis kan de rijtijd van de ambulance binnen twintig minuten naar Kleef nét worden gehaald. Het probleem is dat je dan wel over de Rijnbrug moet."
Op de vraag of de inwoners uit Emmerik ook naar Doetinchem kunnen zegt Terhorst dat dit niet kan. "Een Duitse ambulance kan niet zomaar naar Nederland omdat ambulancepersoneel in beide landen verschillende bevoegdheden hebben."
Onzeker
De toekomst van de 543 medewerkers van het St. Willibrord ziekenhuis is dus onzeker. Ook de curator kan nog weinig zeggen over hoe het verder moet. Het ziekenhuis hoopt dat er alsnog een kandidaat komt die het ziekenhuis wil overnemen met dezelfde Christelijke waarden.
Goede hoop
Terhorst heeft goede hoop dat het ziekenhuis openblijft. Dat er faillissement is aangevraagd, betekent niet meteen dat het ziekenhuis verdwijnt. De curator is druk op zoek naar een oplossing. Het ziekenhuis zelf wil verder niet ingaan op vragen. Zij wijzen naar hun persverklaring.