Ulft, Netherlands

Zo denken de partijen in Oude IJsselstreek over de DRU

Foto: REGIO8
De toekomst van het DRU Industriepark is een heet hangijzer in de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Het complex, dat de status van rijksmonument geniet en zowel cultureel als industrieel van grote waarde is voor de regio, bevindt zich in financieel zwaar weer. Tijdens de behandeling van de begroting werd het onderwerp dan ook niet geschuwd. Zo denken de partijen over de toekomst van de DRU.
Bart Sollman | 8 november 2024 13:19 | Aangepast op 8 november 2024 13:19
De avond begon al niet geheel zonder strubbelingen. Waar de vergadering om 18.00 uur zou beginnen, begon deze nu twintig minuten later. De techniek werkte niet mee. De microfoons in de conferentiezaal deden het niet. Het is extra pijnlijk nu de DRU en de niet gedane investeringen onder een vergrootglas liggen. De technicus, die tegenwoordig niet meer uit eigen huis maar van een extern bedrijf komt, kon het niet snel oplossen ondanks de inspanningen. Met enig oponthoud kon de avond dan toch beginnen.

PvdA wil out-of-the-box
De PvdA, die het belang van het DRU-complex voor de lokale gemeenschap onderstreept, vindt dat de gemeente creatieve oplossingen moet zoeken om het park financieel te ondersteunen. De partij stelt dat er nieuwe financiële strategieën nodig zijn, waarbij niet alleen de gemeente maar ook de stichting DRU flexibeler en innovatiever moet opereren. De PvdA uit daarnaast kritiek op de Dorp en Plattelandsbeweging (DEPB), die volgens hen onduidelijkheid creëert door te wijzen op een vermeende subsidie van vijf miljoen euro voor de SSP-hal. Die verwarring komt op een moment dat duidelijk is dat er bij de stichting vraagtekens bestaan over de juiste koers.

CDA gaat voor behoud voorzieningen
Het CDA, dat zich richt op het behoud van maatschappelijk waardevolle voorzieningen, pleit voor verantwoordelijkheid van de gemeente als verhuurder van het complex. De partij vindt het noodzakelijk dat de gemeente samen met de stichting DRU de huurachterstanden oplost en verdere schulden voorkomt. Ze wijzen er ook op dat het behoud van belangrijke culturele instellingen, zoals de bibliotheek en de muziekschool, cruciaal is voor de regio, en willen van de wethouder horen hoe de toekomst van deze voorzieningen gewaarborgd kan worden.

DEPB wil subsidie stopzetten
De DEPB heeft echter grote bedenkingen. De partij beschouwt de jaarlijkse gemeentelijke subsidie van 1,1 miljoen euro voor de stichting als een te grote financiële last voor de gemeente, zeker gezien de gebrekkige inkomsten die de stichting zelf weet te genereren. De DEPB pleit voor het stopzetten van de subsidie en is van mening dat het DRU-complex mogelijk beter in commerciële handen kan worden gegeven. Ze benadrukken dat het gebrek aan transparantie en toezicht binnen de stichting onterecht is en vragen zich af waarom de financiële problemen zo lang zijn verborgen gebleven.

Plannen in de ijskast
In de ogen van D66, ADA en Lokaal Belang is het tijd om de ambitieuze plannen voor de verdere ontwikkeling van het DRU-complex tijdelijk in de ijskast te zetten. D66 vindt dat het verstandig is om de uitvoering van dure projecten, zoals de renovatie van het terrein, voorlopig uit te stellen om kosten te besparen. ADA wijst erop dat de huidige begrotingstekorten de realisatie van dergelijke plannen niet haalbaar maken. Lokaal Belang stelt dat de situatie rondom het DRU-complex een onverwachte uitdaging is, die de gemeente momenteel niet had kunnen voorzien.

Risicoanalyse is nodig volgens VVD
De VVD vraagt om een grondige risicoanalyse en meer inzicht in de omvang van de financiële problemen. De partij vindt dat de gemeenteraad veel eerder op de hoogte had moeten worden gebracht van de oplopende schulden. Ze wijzen erop dat er onduidelijkheid heerst over de transparantie van zowel de stichting als het college in hun communicatie met de raad en stellen dat dit een zorgwekkend aspect is van de crisis.

Huurachterstand onterecht
De fractie van PRO! deelt de zorgen over de financiële situatie van het DRU-complex en roept de wethouder op om snel met een herstelplan te komen. Ze benadrukken dat de huurachterstanden onterecht zijn, zeker nu de gemeente op andere gebieden in het sociaal domein moet bezuinigen. PRO! vraagt om duidelijkheid over de vervolgstappen en benadrukt dat er geen nieuwe investeringen mogen worden gedaan zonder een gedegen financiële oplossing.

Uiterlijk 1 december gaat Van der Wal opnieuw in gesprek met het college om zijn plan te presenteren. 12 december wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht over de ontwikkelingen.

Meest gelezen

Twintig nieuwe appartementen in het centrum van Ulft

Bart Sollman | 15 nov 2024 14:18

Nog even en dan heeft Doetinchem een eigen stadsboulevard

Hidde Vinkenvleugel | 19 nov 2024 16:32

Lees ook

De Graafschap hervat competitie tegen TOP: 'Alles is fris'

Onder een novemberzonnetje op een waterkoud Sportpark de Bezelhorst heeft De Graafschap donderdag de...

Landelijke ophokplicht, Doetinchemse pluimveehouder hoopvol over toekomst

Pluimveehouders in Nederland hebben sinds woensdag te maken met een ophokplicht in verband met de vo...

Gelderland wijst omgeving station Doetinchem aan als bouwlocatie voor 5500 woningen

5500 woningen, die moeten er volgens de provincie Gelderland komen nabij het station in Doetinchem. ...

Twee gewonden bij ongeval in Doetinchem, bezorgbus ramt kringloopwinkel

Bij een aanrijding tussen een bedrijfsbusje en een personenauto op een bedrijventerrein in Doetinche...

Drie koeien uit gierkelder bevrijd na lange reddingsactie

Drie koeien zijn woensdagavond in een schuur aan de Boldijk in Zelhem door een rooster gezakt en in ...

Normaal keert na tien jaar terug op de Zwarte Cross

De Achterhoekse dialectrockers van Normaal keren na tien jaar terug op de Zwarte Cross. Het festival...