Momenteel wonen er bijna 59.000 inwoners in de gemeente Doetinchem. Vanaf 2014 zit daar jaarlijks al een lichte stijging in. De huidige woningvoorraad bestaat uit bijna 26.000 woningen, waarvan een kleine dertig procent sociale huurwoningen. Vier jaar geleden veranderde de situatie op de woningmarkt sterk. Waar de Achterhoek eerst nog werd aangemerkt als krimpregio is de afgelopen jaren de overgang gemaakt naar bouwen naar behoefte. Inmiddels is er landelijk, en ook in Doetinchem, sprake van krapte op de woningmarkt en neemt het Rijk weer sterk de regie.
De komende jaren is er ruimte nodig voor 6300 nieuwe woningen in Doetinchem. Een deel van die plannen zijn al in ontwikkeling. Zo wil de gemeente dat er voor 2030 minimaal 2470 woningen worden gerealiseerd. Dat is onlangs vastgelegd in de
regionale woondeal Achterhoek. Daarin staan de afspraken die de regio, de provincie en het Rijk met elkaar hebben gemaakt. Met de woondeal worden de kracht van de verschillende overheden gebundeld. In de woonvisie die de gemeente heeft opgesteld worden deze plannen verder uitgewerkt. Zo moet er genoeg variatie aan woningen zijn in een wijk en worden gebouwd voor jongeren, jonge gezinnen en ouderen. Ook heeft bouwen in bestaand gebied de voorkeur boven bouwen aan de rand van de stad of dorp.
Sleutelprojecten
Om de woningbouw in de stad voor de komende jaren te versnellen heeft Doetinchem een aantal zogenaamde 'sleutelprojecten' aangewezen die noodzakelijk zijn voor de realisatie van de woningbouwplannen. Zo moeten er in het centrum van de stad 350 woningen bij komen. In de buurt van het station 650 woningen en 250 woningen door de transformatie van leegstaande kantoorpanden. Ook komen er 250 woningen langs de Oude IJssel bij het huidige project 'Iseldoks' en nog eens 250 woningen aan de randen van de stad en de dorpen.
Meer sociale huurwoningen
Bijna de hele gemeenteraad van Doetinchem steunde deze week deze woonvisie. Op de SP na die vindt dat dertig procent van het totaal aantal woningen die worden gebouwd sociale huurwoningen moeten zijn. Wethouder Ingrid Lambregts acht dat percentage niet haalbaar, omdat met woningbouwcorporaties de afspraak is gemaakt om 28 procent sociale huurwoningen te bouwen. "Meer kunnen zij op dit moment niet waarmaken", aldus Lambregts. De SP betreurt dat. "Veel jongeren kunnen op dit moment een goedkope koopwoning niet betalen", zegt Marjolein Faber. "Zij blijven daardoor gedwongen thuis wonen, omdat zij geen keuze hebben omdat de woningen te duur zijn."
Wordt de ambitie gehaald?
Wethouder Ingrid Lambregts deelt de zorgen van de gemeenteraad over de woningnood en de vertraging die momenteel optreedt bij het aanvragen van bouwvergunningen, maar ze is ook licht optimistisch. "Op dit moment kunnen wij nog bouwen in Doetinchem en legt stikstof niet alles op slot, zoals nu gebeurd in Brabant en andere delen van Gelderland", aldus Lambregts. "Nu moeten we het moment pakken en kunnen we doorgaan", vindt Lambregts. De wethouder wil de gemeenteraad jaarlijks gaan bijpraten of Doetinchem nog op koers ligt in het halen van haar ambitie.
Foto: REGIO8