"Dat wilden we graag doneren aan een goed doel om de medemens in ons gebied een steuntje in de rug te geven", vertelt Gerben Kemink, projectleider van het zonnebloemlint, over het bedrag. "We willen niet dat het naar een grote partij gaat, maar dat het echt in het gebied blijft." Het was het tweede jaar dat het zonnebloemlint in Berkelland te zien was, met als doel de boer en de burger dichter bij elkaar te brengen. Het lint van zonnebloemen loopt langs de weilanden van boeren in het buitengebied, wat moet zorgen voor een mooier aanzicht en meer biodiversiteit. Waar vorig jaar vijf kilometer aan lint door de gemeente liep, was dat
dit jaar meer dan verdubbeld.
Boeren die meededen met het zonnebloemlint kregen een vergoeding, die konden ze zelf houden of doneren. "Eigenlijk heeft 95 procent van alle boeren in ons gebied het gedoneerd aan het goede doel", zegt Kemink trots. Vorig jaar werd duizend euro opgehaald, de VAN Berkel & Slinge is maar wat blij met de ruime verdubbeling van dat bedrag en ook de voedselbank is tevreden. "Dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken", aldus Manita van den Berg, van Voedselbank Oost-Achterhoek.
Tien gezinnen per week
De Voedselbank Oost-Achterhoek ziet wekelijks meer dan tien nieuwe gezinnen die niet meer rond kunnen komen. De cheque van 2500 duizend euro kwam dan ook als geroepen, want de kosten stijgen voor hun ook. "We zijn van één dag uitgifte naar twee dagen gegaan", vertelt Van den Berg. Ook moet de voedselbank meer auto's hebben om de producten op te halen en meer kratten aanschaffen. "Aan alle kanten moeten we gaan kijken wat we kunnen doen, maar we willen absoluut geen wachtlijst", vertelt Van den Berg. "Dus je moet alles steeds bijstellen en hopen dat we zo door kunnen gaan."
Volgend jaar weer
De natuurbeheerder is blij met het opgehaalde bedrag en hoopt volgend jaar opnieuw een zonnebloemlint door Berkelland te creëren om mensen te helpen. "Dit is echt een goed doel waar we nu aan gedoneerd hebben", vindt Kemink. "En we hopen dat we volgend jaar een vergelijkbaar doel vinden."
Foto: REGIO8