Van Geffen kon een beroep doen op gelden uit een subsidiepot die noodzakelijke voorzieningen ondersteunt. Al moet de gemeenteraad nog wel met het collegevoorstel instemmen.Zonder de miljoeneninjectie houdt de streekschouwburg het niet langer dan vijf jaar open. Medewerkers werken met decor- en verlichtingssystemen en met een klimaatbeheersysteem waar het theater 55 jaar geleden mee begon, toen het in Winterswijk is gebouwd. “Alles is aan noodzakelijke vervanging toe. We verwarmen nog met ketels en de verlichting bestaat uit halogeenlampen die nog in de bestaande armaturen passen. De huidige ledverlichting doet dat niet.”
Financiële steun van gemeente en rijk
“Een voorziening als De Storm laten omvallen, is voor ons geen optie”, zegt wethouder Sandra Metaal. De miljoenensteun komt naast de 0,6 miljoen euro aan jaarlijkse subsidie om de theaterfunctie te behouden. Winterswijk bekostigt dit geheel zelf, ondanks de regionale functie die de schouwburg heeft. Van de bezoekersaantallen komen er 35 tot 40 procent uit Winterswijk, 40 tot 55 procent uit Oost Gelre en Aalten en soms trekt De Storm tot 10 procent aan Duitse bezoekers bij bepaalde uitvoeringen.
De Storm heeft zelf 0,5 miljoen euro gespaard en bovenop dit te investeren bedrag ontvangt de schouwburg geld uit de DuMaVa-subsidie van 1,5 miljoen euro, dat staat voor een regeling voor Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed van de Rijksoverheid voor eigenaren van dit vastgoed.
Toekomstige verbeteringen
Met de miljoenen kan De Storm investeren in isolatie op het dak en in nieuwe verlichting- en klimaatsystemen. Ook zonnepanelen behoren bij de verdere verduurzaming van het pand. “De ruimtes kunnen straks afzonderlijk worden verwarmd. De verlichting is sfeervoller voor de bezoekers en we kunnen straks meerdere voorstellingen tegelijkertijd aanbieden. Dat kan nu niet. Bij de Joe Cocker-tribute klonk de muziek door naar de andere zaal en was het geluid zelfs buiten te horen.” Volgens Geffen zit de winst van de investering in lagere energiekosten, meer opbrengst als allebei de zalen tegelijkertijd worden benut en is het voor de bezoekers een stuk aangenamer om er uit te gaan.
Oproep aan regio en provincie
“We zijn blij dat de gemeente Winterswijk deze stap doet. En we hopen dat omliggende gemeentes ook meer een rol gaan spelen”, zegt Van Geffen. “Er ligt ook werk voor de provincie in het behoud van een dergelijke voorziening”, voegt Sandra Metaal eraan toe. “En dan is de steun van de omliggende gemeentes van belang. Door deze investeringen zorgen we ervoor dat Winterswijk aantrekkelijk blijft voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Dit waarborgt tevens de toekomstbestendigheid van het culturele en sociale aanbod.”
Planning renovatie
De grootscheepse renovatie verdeelt De Storm over drie zomers. “Het theaterseizoen loopt van eind september tot en eindigt wanneer het festivalseizoen begint. Als de raad instemt met de 4 miljoen euro kunnen we volgend jaar maart de tekening presenteren waarna we een aannemer kunnen gaan zoeken.”