De discussie over cameratoezicht in de binnenstad van Doetinchem leeft al een aantal jaren en ontstond in het najaar van 2019 na een massale vechtpartij middenin het centrum. Uitgaanspubliek ging met elkaar op de vuist, maar ook met de politie dat vanuit de hele regio werd opgetrommeld om de rust in het centrum van Doetinchem te herstellen. Nadat er vorig jaar opnieuw verschillende incidenten waren in de binnenstad, waar met name jongeren bij waren betrokken, laaide de discussie weer op. De gemeenteraad, die flink verdeeld was over het inzetten van cameratoezicht, vroeg de burgemeester de situatie opnieuw te bekijken en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.
"De winkeliers, de horeca, de politie en inwoners zijn voor cameratoezicht", zegt Jeroen Berends van het CDA. "Dit is nu de derde of vierde keer dat we het in de gemeenteraad erover hebben. Laten we er nu eens echt werk van gaan maken." Ook voor partijen als Gemeentebelangen, Lokaal Belang en de Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM) kan het niet snel genoeg gaan. "Wij vertrouwen erop dat de proef van twee jaar een succes gaat worden", zegt Ans Putman van de PvLM.
Bodycams en drones
Een aantal andere partijen staat niet te springen om camera's op te hangen in het stadscentrum. Zo vindt D66 dat het de privacy van mensen teveel wordt aangetast. "Wij zijn er niet van overtuigd dat het onze stad veel veiliger maakt", zegt Eugenie Ketting.
Ook de SP vindt cameratoezicht een te zwaar middel voor het beoogde doel. "Wij zien meer in het gebruik van bodycams en drones", zegt Belinda Stinissen van de SP. Volgens Putman helpt dat weinig. "Als de politie arriveert is het kwaad al geschiet en heb je nog geen beelden van het incident."
Te hoge kosten
De PvdA, die vanaf begin voorstander was van cameratoezicht, bleek donderdagavond kritisch op de kosten van twee ton. "We hebben een tekort van vier miljoen op de begroting", zegt fractievoorzitter Maarten op de Weegh. "Wij zijn van mening dat we dat geld harder nodig hebben om andere keuzes te maken in de begroting."
De partij stelde voor om de beslissing over de behandeling van de begroting in november heen te te tillen. Uiteindelijk trok burgemeester Mark Boumans de fractie toch over de streep. "Mijn beslissing zal ook pas na de begrotingsbehandeling volgen. Verder gaan we kijken of het goedkoper kan en blijven we kijken naar andere middelen dan alleen cameratoezicht", aldus Boumans.
Definitief besluit volgt later
De burgemeester zal later dit jaar zijn definitieve keuze bekendmaken. "Het wordt voor mij geen gemakkelijk besluit horende de discussie in de gemeenteraad, ondanks dat ik zelf groot voorstander ben van cameratoezicht", zegt Boumans. "We hebben nog steeds te maken met jongerenoverlast en een levendige drugshandel in het centrum. Daarom is het goed dat er een tweede
coffeeshop komt in Doetinchem, maar ook cameratoezicht kan een bijdrage leveren aan een veiligere binnenstad."
Foto: Omroep Gelderland