“Ik vind het geweldig, veel groen in de straat is toch het einde”, zegt Harm Tadema, die bij zijn huis in Breedenbroek een boom in ontvangst nam. “We hadden hier een krentenstruikje staan, maar die heeft de zomer niet overleefd. Dus toen zeiden we: 'een krentenstruikje eruit, een krentenboom erin'.” Er was een heel scala aan onder meer fruitbomen waar mensen uit konden kiezen. In Breedenbroek zijn er binnen de actie 193 bomen uitgedeeld. Ook uit andere plaatsen als Gendringen (519), Ulft (486), Silvolde (484) en Varsseveld (422) kwamen veel aanvragen.
Het project is een samenwerking tussen de gemeente en het Waterschap Rijn en IJssel. Doel is om tuinen meer klimaatbestendig te maken, want groen neemt meer water op dan straatwerk. “Als mensen nou zorgen dat ze minder bestrating in de tuin hebben, kunnen we het water beter vasthouden”, legt heemraad Floor Wissing-Kunst van het waterschap uit. “Als we een extreme piekbui hebben, kunnen we het snel afvoeren. Het zorgt ook nog voor verkoeling in je huis, dat is ook heel belangrijk”
Voeten in de aarde
Inwoners krijgen de boom, maar moeten deze wel zelf planten. Dat heeft bij Harm nog wat voeten in de aarde. “Ik heb het papiertje met uitleg nog wel ergens liggen”, zegt de inwoner van Breedenbroek. “Ik weet hoe diep die moet en dat er een paal bijkomt. Maarja, als je maar diep genoeg graaft, valt hij niet om. Ik vind het een heel goed idee van de gemeente.”
Weet van Water
De boomuitdeelactie is een van de projecten die loopt om de gemeente meer klimaatbestendig te maken. Ook is er een
Weet van Water-website gelanceerd om inwoners te laten zien wat er allemaal mogelijk is. “We doen veel meer dan alleen deze actie”, aldus wethouder Ria Ankersmit, die onder meer wijst naar een afkoppelsubsidie. “Alles om de vergroeningsslag te maken en het water vast te houden.”
Foto: REGIO8