"Wij hebben ervoor gekozen om te stoppen met de brandstapel en een vuurwerkshow te houden om 20.30 uur", zegt organisator Ralph van Aken. "Het is een keer wat anders." Het verdwijnen van het vuur in Etten staat niet op zich. In de hele Achterhoek loopt het aantal grote vuren tijdens het paasweekend terug. Reden is volgens de organisatie in Etten een opeenstapeling van factoren.
"Het wordt ieder jaar lastiger om het allemaal voor elkaar te krijgen, de vergunningen en de houtstapel", zegt Van Aken. "Er komt gewoon veel geregel bij kijken. Voordat het ons verboden wordt kiezen wij er nu zelf voor om de stekker eruit te trekken." Van Aken benadrukt dat het niet betekent dat er nooit meer een paasvuur komt. "Maar voor dit jaar moeten wij iets nieuws proberen."
Alternatief
Nu er geen vuur meer is, scheelt het de organisatie veel werk. Er ging veel tijd in het organiseren van de brandstapel en opruimen van de as zitten. Om toch iets naast het feest te hebben, heeft de organisatie gekozen voor een vuurwerkshow. Volgens de organisatie is dat een goede vervanger van het vuur. "Wij vinden het mooi om iets voor de jeugd en de gemeenschap te betekenen", zegt Van Aken. "Wij denken dat dit een leuke toevoeging is, het paasvuur had ook iets met licht, en samenkomen."
Andere gemeenten
In andere gemeenten in de Achterhoek is er ook een kleine verandering merkbaar. In Berkelland zijn er twintig meldingen van paasvuren bekend, waarvan er twee zijn afgekeurd omdat dit niet om een traditie zou gaan. In Bronckhorst is met zeventien paasvuren één paasvuur minder dan vorig jaar. In Oost-Gelre is er één vuur, in Aalten nul. Lochem heeft als enige gemeente een toename. Zij zijn van negen naar tien paasvuren gegaan.