“Veel inwoners hebben geen vertrouwen meer in de overheid, dat is onder andere te zien aan de verkiezingsuitslag. Om dat vertrouwen terug te winnen, moeten wij als overheid de burger ook weer vertrouwen”, zegt verantwoordelijk wethouder John Haverdil. Hij wil de bureaucratie waar inwoners met een laag inkomen tegenaan lopen verkleinen. “Nu gaat een aanvraag soms over vier of vijf bureaus. Het moet weer menselijk worden. We gaan meedenken met de inwoners en kijken pro-actief op welke regelingen ze allemaal recht hebben. We houden het niet alleen bij de aangevraagde regeling”, aldus de PvdA-wethouder.
Het verlengen van een regeling of aanvragen van een tegemoetkoming wordt ook makkelijker. “Als een inwoner zegt dat de financiële situatie niet veranderd is ten opzicht van het voorgaande jaar, verlengen we de tegemoetkoming gewoon. Dat hoeven ze niet aan te tonen met weet ik hoeveel bonnetjes en bewijzen”, zegt Haverdil. Volgens hem is het probleem van de huidige regelingen dat ze bedacht zijn voor de vijf procent van de mensen die er misbruik van willen maken. “We moeten gewoon beleid maken voor de overgrote meerderheid die alles wel netjes willen doen. We moeten ook niet op willen treden als politieagent.” Toch zullen er steekproefsgewijs nog wel controles plaatsvinden.
Andere gemeenten kijken mee
Haverdil: “Wij hebben nu bijna iedereen die recht heeft op bepaalde regelingen in beeld via Stoer. We gaan met al die mensen in gesprek over deze verandering.” Nergens in de regio wordt het minimabeleid nog op deze manier uitgevoerd, al wordt er wel over gepraat. Andere gemeenten kijken volgens Haverdil dan ook nieuwsgierig mee met hoe het hier uitpakt. “Het is de nieuwe koers die we inzetten. Ik ben er heilig van overtuigd dat er over een jaar of vijf veel meer gemeenten zijn die het op deze manier doen.”
Foto: REGIO8 archief