Het was nogal een stap, van de rechtbank naar het gemeentehuis, hoewel ze spreekt van een afgewogen besluit. Als hoofdofficier houdt ze zich met lokale veiligheidszaken bezig en komt in contact met burgemeesters. Zo ontdekt ze het vak van burgemeester en legt het bij haarzelf in de week. De in het Overijsselse Hengelo geboren Bronsvoort hakt de knoop door en solliciteert met succes naar de vacante burgemeesterspost in Oost Gelre.
Ze begint 3 april 2014 aan de nieuwe loopbaan en wijlen Clemens Cornielje is als Commissaris van de Koning blij met haar sollicitatie. Van de 56 gemeenten in Gelderland worden er destijds namelijk slechts zes bestuurd door een vrouw. “Het aantal vrouwen als burgemeester fluctueert. In Gelderland is ongeveer één derde van de burgemeesters vrouw”, zegt Bronsvoort.
Minder belangstelling
Niet alleen de belangstelling van vrouwen voor het ambt van burgemeester blijft achter, het aantal sollicitanten is sterk afgenomen. “Er komen wel meer jonge burgemeesters, maar er is minder belangstelling voor vacatures dan vijf jaar geleden”, zegt Bronsvoort, die niet eenduidig de vinger op de afgenomen aantrekkingskracht kan leggen.
“Of er een rechtstreeks verband bestaat met de toegenomen druk en bedreigingen? Dat durft het Genootschap van Burgemeesters niet één-op-één te zeggen. Dat kan een rol spelen, kijk maar waar huisartsen en ambulancepersoneel mee worden geconfronteerd. De samenleving is veranderd. Het is een teken van deze tijd. Daar staat tegenover dat de situatie op de algehele arbeidsmarkt is veranderd. Er is meer keuze, er is een overvloed aan banen.”
‘Geen eenduidige conclusie’
Bronsvoort gaat er zelf niet onder gebukt, haar achtergrond ligt ook op het gebied van openbare orde en veiligheid. “Die taken zijn wel toegenomen voor een burgemeester, zoals de aanpak van ondermijning. Je weet dat je zeven dagen per week bijna 24 uur per dag burgemeester bent en dat de samenleving verandert. Er zijn collega’s bedreigd omdat ze het boegbeeld van de gemeente zijn, niet om de persoon. De burgemeester representeert de overheid en is daardoor kwetsbaarder. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen en daarom is er geen eenduidige conclusie te trekken.”
Ze voelt zich niet onveilig in haar gemeente, zegt Bronsvoort desgevraagd: “Ik kan hier goed mijn functie uitoefenen. De mensen zijn vriendelijk. Ik hoef niet achterom te kijken of de deur thuis op slot te doen. Ik heb tien jaar in vrijheid mijn werk kunnen doen en dat helpt wel.”
Genieten
Ze laat potentiële sollicitanten zien hoe mooi het vak van burgemeester is, door ze een dag te laten meelopen. Zo kan ze zelf enorm genieten van bijvoorbeeld een 65-jarig huwelijk. “Daar verheug ik me elke keer op”, zegt Bronsvoort. Je krijgt een inkijkje in hun leven en hoe ze betrokken zijn bij de gemeente. Je hoort prachtige verhalen. Daarbij word je altijd hartelijk ontvangen. Bij de mensen hier is het glas half vol.”
De burgemeester is inmiddels vergroeid met evenementen als het bloemencorso in Lichtenvoorde, De Slag om Grolle en de Zwarte Cross. Evenementen die Oost Gelre op de kaart zetten als evenementengemeente. En de rivaliteit tussen Groenlo en Lichtenvoorde? Bronsvoort, lachend: “Mensen vragen me wel: waar woon je? Dan antwoord ik: In Groenlo, aan de Lichtenvoordseweg. Oh, zeggen sommigen, dan ga je wél de goeie kant op...”
‘Niet beter kunnen wensen’
Ze heeft een drukke agenda en is daar blij mee. “Ik heb het graag druk”, zegt Bronsvoort, die ook lid is van het dagelijks bestuur van de Euregio. Daarnaast is zij lid van de commissie Bestuur en Veiligheid van de VNG en lid van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) namens de gemeenten met minder dan 100.000 inwoners.
Dit is samen met de burgemeester van Vlissingen. (De VNG is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.) Voorop staat uiteraard het burgemeesterschap in Oost Gelre: “Een heel mooi vak in een hele mooie gemeente. Ik had het me niet beter kunnen wensen.”