Ulft, Netherlands

Arbeidsmigranten grootste zorg bij omwonenden Terborgseweg in Doetinchem

Foto: REGIO8
Omwonenden van de beoogde opvanglocatie voor asielzoekers aan de Terborgseweg in Doetinchem maken zich grote zorgen. In 2025 moet het pand onderdak bieden aan 100 asielzoekers voor maximaal drie jaar. Na die jaren biedt het pand permanent onderdak aan 125 arbeidsmigranten. De naaste bewoners vragen zich af of er wel goed is gekeken naar alle mogelijke gevolgen.
Hidde Vinkenvleugel | 23 september 2024 16:52 | Aangepast op 23 september 2024 16:52
“Het begint er eigenlijk mee, dat het met de communicatie en de inspraak het helemaal is misgegaan”, zegt buurtbewoner Bart Broens. “Het is al bijna een jaar bekend bij de gemeente maar ze hebben er voor gekozen om het negen maanden stil te houden.“ Daarnaast maken de omwonenden zich zorgen over de verkeersveiligheid en andere overlast die kan ontstaan door rondzwervende mensen. “Er zijn heel veel dingen die eigenlijk niet onderzocht zijn. ”

Ook doen bepaalde keuzes de wenkbrauwen fronsen bij de omwonenden. Zo denken zij dat de pandeigenaar vooral een financieel belang heeft in dit verhaal. “De pandeigenaren hebben hun pand aangeboden en het COA gaat daar de eerste drie jaar geld voor betalen. Dit gaat om miljoenen, ik sta hier dus eigenlijk voor een geldmachine”, zegt Broens. “Daarna gaan de arbeidsmigranten erin en die moeten ook geld betalen voor het wonen hier. Fides gaat daarbij als uitzendbureau en pandeigenaar geld verdienen aan de arbeidsmigranten voor het uitzenden naar bedrijven. Het is een heel mooi verdienmodel.”

Arbeidsmigranten grootste zorgen
De omwonenden maken zich vooral zorgen over de komst van de arbeidsmigranten over drie jaar. “Bij asielzoekers zal iedereen zijn stukje moeten bijdragen. Dus als dit ook in deze wijk moet dan willen we dat wel”, legt Broens uit. “Bij arbeidsmigranten is dat een ander verhaal, dat is echt een economisch onderwerp. Daarvan moeten de lusten en de lasten goed verdeeld worden.”

‘Doe het over’
in 2025 moeten de eerste asielzoekers intrek nemen in het pand. Voor die tijd hopen de naaste bewoners dat de gemeente nog goed gaat kijken naar het besluit. “Doe het over, laat ons wel écht participeren, stel dit uit en ga echt met ons in gesprek”, legt Broens uit. “Nu zijn er een aantal winnaars zoals de pandeigenaren en de gemeente, en hele grote verliezers zoals de omwonenden. Ik denk ook trouwens de asielzoekers en arbeidsmigranten want die moeten op deze kleine plek verblijven. Breng dat veel meer in balans, het moet een eerlijke verdeling van lusten en lasten zijn.”

Lees ook

Binnenstadbedrijf Doetinchem neemt afscheid van Tannemaat

Na bijna twee jaar neemt Henk Jan Tannemaat afscheid als directeur van Binnenstadbedrijf Doetinchem....

De Graafschap gaat in eigen huis voor de koppositie tegen FC Eindhoven

De Graafschap staat vrijdagavond in de Vijverberg op het veld tegen de nummer 5 van de competitie, F...

Doetinchemse winkel houdt op met statiegeld cash uitbetalen, maar mag dat wel?

Zakken vol met plakkerige blikjes en flesjes worden dagelijks ingeleverd bij het statiegeldinleverpu...

Doetinchem gaat de strijd aan tegen discriminatie als regenbooggemeente

De gemeente Doetinchem is vanaf heden een officiële regenbooggemeente, wat betekent dat er onder and...

Doetinchemse Caroline Groot wint eerste gouden medaille in Parijs

De in Doetinchem woonachtige baanwielrenster Caroline Groot heeft de eerste gouden medaille van de P...

Oranjekoorts in Achterhoek bereikt kookpunt, Doetinchemse ondernemers profiteren

De Oranjekoorts in de Achterhoek loopt flink op nu Nederland woensdagavond in de halve finale van he...