"Dit is de bebouwde kom, terwijl in veel steden en dorpen dertig de norm is als er geen vrijliggend fietspad is, zoals hier bij het grootste deel van de weg niet het geval is", aldus Paul Engelen, van de fietsersbond Lochem. Naast dat de bewoners willen dat de weg naar dertig kilometer per uur wordt veranderd, hopen zij ook dat er andere maatregelen worden getroffen. "Je hebt een bord van maximaal dertig of vijftig, maar dat alleen is niet genoeg", laat Engelen weten. "Je moet echt iets doen aan de inrichting van de weg, om te zorgen dat de automobilist daadwerkelijk langzaam gaat rijden."
Bewoner Marja Vellekoop zit in een werkgroep van de provincie over de aanpak van de weg, maar of hier ook echt wat mee gedaan wordt is maar de vraag. "Het was in eerste instantie lastig om hier als bewoner bij te komen, wat wij wel merkwaardig vinden", aldus Vellekoop. "Als dit soort dingen aan de orde zijn verwacht je wel dat mensen, die hier mee te maken hebben, gevraagd worden wat zij zouden willen."
Vellekoop heeft meerdere redenen gehoord waarom de weg niet aangepakt kan worden. "In 2022 is de asfalt laag vernieuwd, dat wordt nu als reden gebruikt om niks aan te kunnen passen aan de weg, dat zou de duurzaamheid niet ten goede komen", aldus de bezorgde bewoner. "Het is maar een klein stukje asfalt, als het gaat om aanpassingen."
De provincie Gelderland laat weten dat de weg in Barchem bestempeld is als onveilige verkeersknelpunt. Op 26 augustus gaat de provincie in overleg met de gemeente Lochem over een mogelijk oplossing, en de financiële verdeling.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.