Ulft, Netherlands

Doetinchemse raad voelt zich gepasseerd en wil nieuwe proeven in Laag-Keppel voorkomen

Foto: REGIO8
De gemeenteraad van Doetinchem heeft het college de opdracht gegeven om alles op alles te zetten om te voorkomen dat de Dorpsstraat in Laag-Keppel voor een jaar, eenzijdig wordt afgesloten voor verkeer. De Doetinchemse partijen hebben het idee dat er handjeklap is gespeeld tussen de Provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst. De zorgen en wensen van de raad werden donderdagavond bekendgemaakt middels een motie. Deze werd bijna raadsbreed ingediend; alleen Forum voor Democratie ondertekende het niet.
Hidde Vinkenvleugel | 25 oktober 2024 14:21 | Aangepast op 25 oktober 2024 14:21
De Provincie Gelderland heeft het voornemen om de Dorpsstraat in Laag-Keppel eenzijdig af te sluiten voor het verkeer gedurende een jaar. De raad constateerde dat het plan ervoor kan zorgen dat de verkeersdruk op een groot aantal wegen, kruisingen en rotondes in Wehl en Doetinchem erg toeneemt, waaronder de Energieweg. “Via een presentatie tijdens de informatieve raad hoorden wij dat we door het sluiten van de Dorpsstraat 2300 extra voertuigen per dag kunnen verwachten op die weg,” legt PvdA-fractievoorzitter Maarten op de Weegh uit. “Elke ochtend, als je bij die weg staat, gebeuren er regelmatig ongelukken of bijna-ongelukken. Door de sluiting is er dan 2300 keer extra kans op een ongeluk, wat ons betreft onacceptabel.”

De raad hoopt met de motie een signaal over te brengen naar de provincie en de gemeente Bronckhorst. In 2023 werden er proeven gedaan met landbouwsluizen in Laag-Keppel om te onderzoeken wat de beste oplossing is om de verkeersdrukte te verminderen. Hier kwam nog niets concreets uit en daarom wordt er nog een proef gedaan. De eerste proeven zorgde voor veel commotie in onder andere Wehl waarbij zorgen werden geuit over het ontstaan van sluiproutes.
Nu vindt de Doetinchemse raad het idee om er voor een jaar lang een eenrichtingsweg van te maken een slecht plan. Echter wil de raad wel meedenken over een oplossing. “We zullen allemaal erkennen dat 5700 voertuigen door de Dorpsstraat te veel is. Het is echter geen oplossing om eenzijdig te besluiten dat we die moeten afsluiten. Met gesprekken zijn dit soort kwesties goed op te lossen. Dit is wat ons betreft het over de schutting gooien,” aldus Op de Weegh.

Handjeklap
Mede-raadslid Ans Putman van de Partij Voor Lokaal Maatwerk doet daar nog een schepje bovenop. “Zo ga je niet om met je buren,” aldus Putman. “Het lijkt op een handjeklap tussen de Provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst.”

De raad draagt het college ook op om met een plan te komen voor noodmaatregelen die gerealiseerd moeten worden voor de wegen, kruisingen en rotondes waar veel meer verkeer verwacht wordt door de afsluiting. Hiermee moet de veiligheid zo veel mogelijk gewaarborgd worden in Wehl en Doetinchem.

Lees ook

Arbeidsmigranten grootste zorg bij omwonenden Terborgseweg in Doetinchem

Omwonenden van de beoogde opvanglocatie voor asielzoekers aan de Terborgseweg in Doetinchem maken zi...

Bruggen en sluizen Oude IJssel krijgen broodnodige opknapbeurt

Met een grote onderhoudsbeurt wil Waterschap Rijn en IJssel ervoor zorgen dat zowel de vaarweg over ...

Binnenstadbedrijf Doetinchem neemt afscheid van Tannemaat

Na bijna twee jaar neemt Henk Jan Tannemaat afscheid als directeur van Binnenstadbedrijf Doetinchem....

De Graafschap gaat in eigen huis voor de koppositie tegen FC Eindhoven

De Graafschap staat vrijdagavond in de Vijverberg op het veld tegen de nummer 5 van de competitie, F...

Doetinchemse winkel houdt op met statiegeld cash uitbetalen, maar mag dat wel?

Zakken vol met plakkerige blikjes en flesjes worden dagelijks ingeleverd bij het statiegeldinleverpu...

Doetinchem gaat de strijd aan tegen discriminatie als regenbooggemeente

De gemeente Doetinchem is vanaf heden een officiële regenbooggemeente, wat betekent dat er onder and...