De onderzoeken zijn in de zomer en het najaar van 2022 uitgevoerd door een ingenieursbureau en de Omgevingsdienst. Uit het depositie-onderzoek blijkt dat, in vergelijking met andere gebieden in Nederland, sprake is van een verhoogde neerslag van enkele metalen. Op één locatie is een loodgehalte van twee keer zo hoog gemeten, dat een gezondheidsrisico kan opleveren bij hele kleine kinderen. “De overschrijding van de loodnorm op deze locatie is gering en is berekend voor een zeer ongunstige situatie, een kind van één of twee jaar oud dat 260 dagen per jaar op die ene plek buiten speelt”, zo valt in het rapport van de GGD te lezen. Ook is volgens de gezondheidsdienst niet één op één te zeggen dat alleen Sibelco de oorzaak is van het probleem. “Het is aannemelijk dat de neerslag een gevolg is van lokale bronnen en van bronnen op grote afstand in Nederland en Duitsland.”
Omwonenden van Sibelco zijn niet gerust op de verhoogde waardes die zijn gemeten. “Er gaat een cocktail aan stoffen door de lucht en het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor dieren of als deze in je lichaam terecht komen”, aldus een omwonende. Zij betreuren het dat er niet meer onderzoek wordt gedaan naar de verhoogde waardes. “Wij zijn geschokt dat we na deze onderzoeksresultaten zo worden achtergelaten.” Omwonenden maken de vergelijking met Tata Steel in IJmuiden waar volwassenen significant meer last hebben van hart- en vaataandoeningen dan mensen buiten dat gebied. “Sibelco is zeker niet zo groot als Tata Steel, maar ook hier worden stoffen met verhoogde waardes gemeten”, aldus een omwonende.
Gaat niet op
Volgens de GGD gaat die vergelijking niet op. “De neerslag van metalen, zoals lood en andere stoffen, is in de omgeving van Tata Steel hoger. De maximale loodneerslag rondom Sibelco is twee keer zo hoog, terwijl voor Wijk aan Zee de verhoging ligt op gemiddeld negen en maximaal dertig keer”, aldus de GGD. De omwonenden beraden zich nog vervolgstappen: “Misschien willen we er alsnog een onafhankelijk expert naar laten kijken. Hoe dan ook, dit soort stoffen willen we niet in onze leefomgeving en dit hoort dan ook te stoppen.”
Foto: REGIO8 (archief)