Ulft, Netherlands

Grote gaten voor vermoedelijk lozing van drugsafval gevonden

In het buitengebied van de Achterhoek zijn enkele grote gaten in de grond aangetroffen. Deze gaten worden vermoedelijk gebruikt om drugsafval in te lozen. De gaten zijn ongeveer twee meter breed, twee meter lang en twee meter diep. Ze werden ontdekt in bosgebieden.
Davie Klein Gunnewiek | 11 juli 2023 17:14 | Aangepast op 11 juli 2023 17:14
“Op dit moment weten we nog niet of drugsafval zo in de grond wordt geloosd. De gaten die nu zijn gevonden, waren leeg”, zo valt op de website van de gemeente Oost Gelre te lezen. Ondanks dat de gemeente dit bericht zelf naar buiten bracht zijn de gaten niet aangetroffen in Oost Gelre zo laat burgemeester Annette Bronsvoort desgevraagd weten. Waar de gaten wel zijn aangetroffen kan Bronsvoort niet zeggen.

Volgens een woordvoerder van de Omgevingsdienst Achterhoek, de instantie die toezicht houdt in het buitengebied, zijn de gaten ontdekt tijdens een actie om illegale activiteiten te onderzoeken die mogelijk verband houden met criminelen. "Er zijn onregelmatigheden ontdekt in het landschap", aldus de woordvoerder.

Schade aan de natuur
Het dumpen van drugsafval kan aanzienlijke schade toebrengen aan de natuur, zoals planten en dieren, en de waterkwaliteit. Daarnaast brengt het opruimen van drugsafval hoge kosten met zich mee voor gemeenten en indirect voor de samenleving. "We hebben eerder gezien dat criminelen drugsafval in vaten dumpen, maar nu lijken ze nieuwe manieren te hebben gevonden om er vanaf te komen", aldus de woordvoerder van de Omgevingsdienst Achterhoek. "Ze rijden langs, openen het kraantje en laten het drugsafval eruit lopen." Nu zijn er ook 'drugsgaten' ontdekt.

Alert zijn
Gemeenten in de Achterhoek roepen inwoners op om alert te zijn op grote gaten in het buitengebied. Ook een zoete, anijsachtige geur kan erop wijzen dat er drugs gedumpt zijn. Verdachte situaties kunnen gemeld worden bij de politie via het nummer 0900-8844. In Oost Gelre kan een verdachte situatie ook gemeld worden bij het gemeentelijke Meldpunt Verdachte Situaties.

Foto: REGIO8

Lees ook

A15 wordt doorgetrokken, Noordtak door Achterhoek sluimert op de achtergrond

Raad van State heeft bepaald dat de A15 mag worden doorgetrokken, zodat er een verbinding over de sn...

Jongeren betalen helft van de prijs bij Achterhoekse toprestaurants

Achterhoekse jongeren onder de 27 jaar oud kunnen tijdens de JRE-jongerenweek voor een relatief goed...

Man raakt gewond nadat hij van staldak valt bij Eldrik

Een man is dinsdagmiddag gewond geraakt toen hij van het dak van zijn stal is gevallen. Het slachtof...

Kogels schieten door woning bij schietincident in Doetinchem

Bij een schietincident op de Mackaylaan in Doetinchem is er zondagnacht op een woning geschoten. De ...

Bocholt en NRW investeren 1 miljoen euro in centrumplan Süderwick

Bocholt gaat 340.000 euro investeren in de herinrichting van Hellweg in Suderwick. De deelstaat Noor...

´Perfecte wedstrijd´ toch niet zo perfect, verplichte combi voor Superboeren

Voor de wedstrijd FC Den Bosch-De Graafschap werd aangekondigd dat de thuisploeg deze pot als ‘perfe...