Ulft, Netherlands

Hoe heeft het vergisbombardement op Doetinchem kunnen gebeuren?

Foto: REGIO8
Een historisch 'Dakota' vliegtuig vloog zaterdagmiddag meerdere rondes over het centrum van Doetinchem. Op de Bleek naast de Oude IJssel stonden honderden mensen om het spektakel te aanschouwen. De vlucht wordt gebruikt in een onderzoek naar de vergisbombardementen van maart 1945. Initiatiefnemer Herbert Tomesen vloog zaterdag mee.
Viggo Zweverink | 19 augustus 2024 12:53 | Aangepast op 19 augustus 2024 12:53
"Je voelt wel dat je met iets historisch bezig bent, maar het is ook wel genieten. Het was ook gewoon een fantastische vlucht met mooi weer", aldus Tomesen. "Wij hadden het gevoel dat wij dit voor Doetinchem moesten doen." De bombardementen, waar meer dan 140 mensen de dood vonden, zijn nog altijd een litteken op de geschiedenis van de stad. Britse bommenwerpers moesten op 21 maart 1945 eigenlijk het Duitse plaatsje Isselburg bombarderen, maar door slecht zicht werd Doetinchem aangezien voor de Duitse grensplaats.

Tomesen kan door zijn eigen vlucht concluderen dat er grote menselijke fouten zijn gemaakt. "Er zijn een paar momenten geweest dat er alarmbellen moesten gaan rinkelen, dat is niet gebeurd", zegt de initiatiefnemer. "Het belangrijkste moment is dat ze in plaats van drie minuten zes minuten hebben gevlogen. Het tweede moment is dat de geallieerden te laat het doel dachten te herkennen, want uiteindelijk hadden ze het fout."

Begrip
De onderzoeker snapt wel dat Doetinchem voor Isselburg werd aangezien door de geallieerden. "Wij hadden ontzettend geluk vandaag, boven Isselburg vlogen wij in allerlei wolken. Dat was ook de klacht van de piloten, het was slecht te zien", aldus Tomesen die de herkenningspunten van de Duitse stad ook niet goed kon spotten. "Het viel best wel tegen om de IJssel en het stadje te herkennen."

Bewustwording
Tomesen heeft, naast het onderzoek, de vlucht met een andere reden georganiseerd. "Ik denk dat wij hiermee wel weer op de kaart hebben gezet wat er gebeurd is", laat de onderzoeker weten. "De bewustwording dat dit niet zomaar een stadje is, maar dat hier echt wel een verleden bij hoort."

Lees ook

Nog even en dan heeft Doetinchem een eigen stadsboulevard

De stadsboulevard aan de Oude IJssel bij het centrum in Doetinchem gaat in de laatste fase van reali...

Gevoelig archief gaat open, Doetinchem Herdenkt bereidt nabestaanden voor

Het Nationaal Archief rond de Tweede Wereldoorlog met gevoelige informatie wordt op 1 januari openba...

Een warm welkom voor Sinterklaas op De Bleek in Doetinchem

Honderden juichende, zingende en blije kinderen en ouders hebben Sinterklaas zaterdagmiddag warm ont...

Geen gewonden na aanrijding in Doetinchem

Bij een aanrijding tussen twee automobilisten in Doetinchem is donderdagmiddag niemand gewond geraak...

Orion Stars met 0-3 onderuit tegen het Poolse Asseco Resovia

In de SaZa Topsporthal in Doetinchem gingen de mannen van Orion Stars onderuit in de CEV Volleybal C...

250 paar schoenen herinneren in Suderwick aan Nederlandse dwangarbeiders

250 paar schoenen stonden in keurige rijen voor de St.-Michael-kerk in Suderwick en verwarden in eer...