"De baron en zijn zussen hadden dit zelf niet gedaan", laat boswachter Anouk Ballot van Natuurmonumenten weten. "Zij waren erg gesteld op hun privacy." Na veel vragen om het gebied te kunnen bezoeken, heeft Natuurmonumenten het landgoed steeds meer opengesteld. In de loop der jaren heeft de vereniging, die het ruim zevenhonderd hectare grote landgoed sinds 1981 beheert, Hackfort flink aangepakt. Zo is er nu horeca op het landgoed, en hebben ze veel wandelpaden op het landgoed gemaakt.
Volgens Ballot heeft het landgoed tijdens zijn hoogtijdagen er anders uitgezien. "Dat zal zijn geweest toen hier een mooie gracht om het kasteel heen liep", zegt de boswachter. "Het ziet er nu heel anders uit, maar het is wel degelijk een kasteel geweest met ophaalbrug, gracht en poortgebouw."
Open dagen
Hackfort is in de loop der jaren verbrand, geplunderd en weer opgebouwd. Ondanks dat de middeleeuwse onderdelen niet meer te zien zijn, hoopt Natuurmonumenten met de open dagen de bezoekers een kijkje in het Hackfort van vroeger te geven. "Als je hier aan komt lopen zie je niet meer dat oude kasteel en die ophaalbrug", betreurt Ballot. "Maar als je hier in het souterrain aankomt zie je echt nog die dikke muren, dan zie je echt dat Hackfort zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen."
Bomenlanen
Natuurmonumenten is blij dat zij met zes open dagen het jubileum kunnen vieren, toch zijn er ook aandachtspunten om ervoor te zorgen dat het landgoed de aankomende jaren gezond blijft. "Wij hebben veel periodes van regen en droogte gehad, waardoor hele karakteristieke bomenlanen het begeven", aldus Ballot. "Er staan er echt een paar op omvallen, dan is de veiligheid van de wegen niet gegarandeerd."
De eerste openstellingen zijn op zaterdag 13 en zondag 14 april. De andere open dagen zijn in juli en november.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal