"Ik vind dat wel heel bijzonder om nu ook tot het ridderschap te behoren en niet meer bij de jonkvrouwen, die met hun jurken rondlopen en eigenlijk niks mogen", zegt Elvire Trijsburg. Normaal speelt de Barchemse tijdens de middeleeuwse evenementen die beperkte rol. Volgens Wilma Makkink, die als regisseur in de gaten houdt dat iedereen ook echt in hun rol blijft, is de erepenning meer dan terecht. "Elvire is heel vaak op de achtergrond actief, dat siert haar. Dit verdient ze gewoon", zegt Makkink.
De kostuums die Trijsburg samen met haar stichting Het Woud der Verwachting maakt in het buitengebied van Barchem, worden gebruikt tijdens re-enactments van de middeleeuwen in heel Nederland. "Bij ons is dat de late middeleeuwen, rond 1400", legt Trijsburg uit. "Het is het mooiste als je ook echt in je rol blijft." Make-up, telefoons, horloges en blikjes frisdrank zijn allemaal uit den boze.
'Driehonderd uur'
De stichting heeft inmiddels zestig kostuums gemaakt. De makers laten zich inspireren door middeleeuwse prenten uit Gelderland. Het maken is een flinke klus. Eén van die jurken kostte Trijsburg al zo'n driehonderd uur aan tijd. "De voorbereiding, het maken van patronen, het uitzoeken van de stof is dan nog niet eens meegeteld", zegt Trijsburg.
Geen harnas
Binnen de stichting worden inmiddels al grapjes gemaakt over het kersverse Ridderschap van Trijsburg, toch blijft zij er zelf nuchter onder. "Het eerstvolgende evenement ben ik gewoon een vrouw die in de kruidentuin aan het werk is", zegt Trijsburg. En of wij de kersverse Ridder ooit in een metalen harnas gaan zien? "Nee, nee nee."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal