Achterhoekse bedrijven worden uitgedaagd om meer gebruik te maken van de Duitse markt. Er liggen miljoenen euro’s Het Lichtenvoordse bedrijf Pillen heeft de afgelopen tijd gebruik gemaakt van zo’n subsidie. Met een financiële steun van 50.000 euro werd samen met Duitse partners een nieuwe manier gevonden om metalen onderdelen te produceren voor de technische industrie. “Dat noemen ze in Nederland tegenwoordig al hightech”, zegt commercieel manager Mark Pillen met een kwinkslag. “Onze producten maken uiteindelijk onderdeel uit van machines.” Elk bedrijf dat deelnam aan het zogenaamde Digipro-project, uit Duitsland én Nederland, bracht een eigen specialisme in, wat uiteindelijk zorgde voor een nieuw productiesysteem.
Als afsluiter van dit project kwamen onder meer de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord, regionaal VNO-NCW voorzitter Koen Knufing en vertegenwoordigers van de provincie vrijdag over de vloer. Voor de provincie is het bedrijf Pillen namelijk een voorbeeld. Voor grensoverschrijdende projecten ligt tot 2027 225 miljoen euro klaar vanuit de EU, binnen het samenwerkingsprogramma Interreg. “Het is afhankelijk van het project hoeveel je krijgt”, legt commercieel manager Pillen uit. “Maar je moet het zien als pleister. De hoofdzaak is niet de subsidie, je moet getriggerd worden door het project zelf.”
‘Meer tussen ons en Keulen’
Cultuurverschillen ervaarde Pillen vooral op het gebied van taal, maar dat was geen belemmering voor het bedrijf uit Lichtenvoorde. De Duitse markt trekt. “Er zit meer tussen Lichtenvoorde en Keulen, dan tussen ons en Amsterdam qua maakindustrie, de markt is veel groter”, vertelt de commercieel manager. “Nederland is net zo groot als Noordrijn-Westfalen, dus er is veel te halen. Ik denk dat collega-ondernemers dat wel weten, maar misschien vinden ze Nederland comfortabel. Ik zou ze vooral uitdagen om over de grens te kijken.”
‘Zitten er klaar voor’
De provincie doet een open uitnodiging aan andere bedrijven om het voorbeeld van Pillen te volgen. “Ik ben blij met dit werkbezoek”, aldus Ellen Jansen, die meeschreef aan de
‘Duitslandstrategie’ van de provincies Gelderland en Overijssel. “Maar dit succes biedt ook kansen voor andere Achterhoekse bedrijven. Hopelijk weten ook zij de weg naar het EU-programma Interreg te vinden. De collega’s van de Euregio's of de provincies zijn hiervoor te benaderen. Wij zitten er klaar voor!”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein
Foto: Provincie Gelderland