Einde van een tijdperk voor Lichtenvoorde
Het betekent dat er na bijna anderhalve eeuw een einde komt aan wat eens de grote economische pijler voor Lichtenvoorde was. Eerder bekend als koninklijke Hulshof Tanneries en Hulshof Herwald werd het bedrijf door de inwoners zowel gedragen als verafschuwd, vanwege de stankoverlast en het gebruik van chemische middelen voor het looiproces. Op de plek komen straks 80 tot 260 woningen.
“Het is treurig, maar tegelijk ook een kans voor Lichtenvoorde”, omschrijven de wethouders Teselink en Hoenderboom het dubbele gevoel dat er leeft. “Er is vaak geuroverlast en ophef geweest rond vergunningen en verlening. Het is een moeilijk besluit geweest.”
Emotioneel afscheid voor medewerkers
Bij het bedrijf werken 60 mensen. Twan de Bie, directeur van Vitelco in Lichtenvoorde: “Neemt niet weg dat het voor ons een zeer treurige dag is. Vitelco stopt met de productie van leer en het is onmogelijk om leer nog ergens geproduceerd te krijgen. We hebben het onze medewerkers vrijdag verteld. Het was emotioneel. Voor velen geeft dit een groot gevoel van verlies. Mensen hebben zich met hart en ziel ingezet; zij beschouwen het werken voor dit bedrijf als hun kindje. En zij verliezen nu hun baan.”
Bovendien zien mensen dat er nog volop werd geïnvesteerd. “Aan de andere kant, weet je dat het op deze plek niet meer verder kan. Eind van het jaar zal het afgelopen zijn.”
Voor de medewerkers zegt De Bie alles te doen om goede oplossingen te vinden. Voor de klanten en leveranciers gaat het bedrijf in gesprek over het tijdspad. Daarover zegt De Bie: “Het is slecht, maar er is in de wereld gelukkig genoeg capaciteit om het voor onze klanten op te vangen.”
Verplaatsing is financieel niet haalbaar
Het bedrijf gaat voor hun restproduct – Vitelco is een grote slachterij in Europa – naar andere oplossingen zoeken. Een verplaatsing naar het bedrijventerrein de Laarberg is geen optie. “Het is onbeschrijfelijk duur en dan heb ik het nog niet over de waterzuivering.” Milieu-eisen betreft afvalwater worden steeds strenger en er spelen nog meer onzekerheden. “Als er nu bakken met geld binnen zouden komen, zou de keuze misschien anders zijn geweest om hier open te blijven.”
Waarom koopt Oost Gelre het terrein?
Grote vraag is: waarom is gemeente Oost Gelre nu wel bereid om het terrein met het overlastgevende bedrijf te kopen? De verlening van de milieuvergunningen werd vorig jaar alleen mogelijk gemaakt als Vitelco een grote schoorsteen van 30 meter zou bouwen voor de afvoer van de stank en zou investeren in afzuiginstallaties, met name bij het laden en lossen van de verse huiden. De schoorsteen werd zodoende voor de Kerst 2024 gerealiseerd.
“Hoewel het een moeilijk besluit is, is de locatie voor Lichtenvoorde een kans om woningbouw te realiseren. Het is een ontwikkeling die op het juiste moment valt. We wachten al lang op een locatie waar we grote aantallen woningen in de kern Lichtenvoorde kunnen bouwen. Anders zouden we naar een uitbreiding van de kern moeten kijken en als dat was gebeurd, kunnen we dit niet meer bieden en ontwikkelen.”