“Deze voorziening in Lichtenvoorde was bij mijn weten de eerste in Gelderland, die op deze manier statushouders opvangt”, zegt gedeputeerde Peter Kerris die onlangs een bezoek bracht aan de opvang. “Wat mij betreft is dit een goed voorbeeld om verder te verspreiden, want de druk op de asielketen is enorm.” De provinciebestuurder kan zich nog goed de beelden van een overvol aanmeldcentrum in Ter Apel herinneren. “Dat hopen we natuurlijk voor de toekomst te voorkomen. Dan is deze voorziening in Lichtenvoorde een goed voorbeeld van hoe het wel kan. Ik hoop dat het navolging gaat krijgen in de rest van de provincie."
Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Ze krijgen begeleiding vanuit de gemeente, onder andere als het gaat om inburgering. Er wachten op dit moment nog duizenden statushouders in azc’s op huisvesting in de gemeenten. Door het huisvesten van statushouders komt er weer ruimte vrij in de azc’s. In de tijdelijke opvang De Kievit in Lichtenvoorde krijgen statushouders een eigen woonruimte aangeboden en worden ze geholpen met de inburgering, zoals werk en onderwijs.“Uiteindelijk moeten deze mensen ook echt in een woning terechtkomen”, zegt wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre. “Dat wordt steeds lastiger om die te vinden, maar we hebben er vertrouwen in dat het voor komend half jaar nog gaat lukken.”
'Blij hoe ze ons hier behandelen'
Het Syrische gezin Kocho verblijft nu een maand in de opvang in Lichtenvoorde. Ze hebben een kleine woonkamer, met aparte slaapkamers en een kleine badkamer. Op dezelfde verdieping delen ze een grote huiskamer met keuken met andere statushouders. “We zijn blij hoe ze ons hier behandelen”, zegt de vader van het gezin. “De kinderen gaan ook naar school en daar zijn we heel blij mee.”Het gezin hoopt op een betere toekomst in de Achterhoek. “We zijn hier veilig en de toekomst van onze kinderen ligt ook hier. Ik was buschauffeur in Syrië en ik hoop dat straks ook hier te kunnen doen.”
Flexwoningen of andere tijdelijke huisvesting
Kerris hoopt met meer gemeenten het gesprek aan te gaan over hoe statushouders een plek in de samenleving kunnen krijgen. “Deze vier gemeenten laten zien dat het kan”, zegt de gedeputeerde. “Ik voer daarom ook gesprekken met andere regio’s waar dit voorbeeld wordt benoemd.” Daarbij kan volgens Kerris ook gekeken worden naar flexwoningen of andere tijdelijke huisvesting. “Maar het belangrijkste om deze wooncrisis te bestrijden is om meer huizen te bouwen voor onze jongeren, senioren, maar ook voor statushouders.”
Foto: REGIO8