"Wij streven ernaar om uit te groeien naar een soort nationaal centrum voor de Nederlandse buitenplaatscultuur", zegt directeur van stichting Erfgoed Landfort René Dessing. "We willen refereren naar allerlei andere mooie plekken in Nederland zoals Paleis Het Loo en Twickel." Tijdens de renovatiejaren is er bijna niets onaangeraakt gebleven op het terrein. Dessing kijkt ondanks de vele werkzaamheden terug op een soepel verlopen proces. Van het werven van fondsen tot de medewerking van overheden en de inzet van bedrijven. "Het is bijna probleemloos verlopen", aldus de directeur.
Stichting Erfgoed Landfort hoopt de komende jaren meer bezoekers te trekken. Daar moeten verschillende activiteiten aan bijdragen. Ondanks dat er geen horeca op het terrein is en het niet als evenementencentrum bekend wil staan, wil de stichting wel experimenteren. "In juli hebben wij hier waarschijnlijk het eerste concert", aldus Dessing. "Verder zullen er toneelstukken, lezingen en culturele programma's plaatsvinden."
Blik op Duitsland
Eerder gaf Dessing aan met het Huis een trekpleister te willen zijn voor de regio en hoopt daarmee ook meer Duitsers naar de Achterhoek te trekken. De Oosterburen weten Landfort nog niet in grote getalen te vinden, al verwacht de directeur van de Stichting dat daar op korte termijn verandering in komt: "Duitsers hebben veel sympathie voor dit soort erfgoed."
Toekomst
Huis Landfort bestaat bijna zeshonderd jaar en als het aan Dessing ligt kan de gerenoveerde buitenplaats nog een lange tijd mee. "Als wij Landfort vijftig of zestig jaar verder helpen, met deze grondige restauratie, dan wordt het misschien wel een plek van zevenhonderd jaar oud", aldus Dessing. “Maar dat is wel erg ver weg.”
Foto: REGIO8