“Wij hebben één scheidsrechter en dat is eigenlijk veel te weinig”, legt voorzitter van de vereniging en speelster Ingrid Welling uit. De vereniging bestaat sinds 2016 en heeft leden die tot de top van Nederland behoren. Met een nieuwe scheidsrechter hopen ze het hoge niveau te kunnen behouden. “De extra scheidsrechter kan beoordelen wat wij fout doen eventueel en dan kunnen we alleen maar beter worden.”
Naast dat het belangrijk is dat de scheidsrechters kunnen zien, zijn er nog meer punten waar een goede spelleider aan moet voldoen. “Het is een heel snel spelletje, dus je moet ook snel dingen kunnen beslissen”, beschrijft de enige scheidsrechter van de ploeg, Remko Friederichs. “Je moet ook zeker sterk in je schoenen staan, besluiten durven maken en ook niet bang zijn om soms de foute beslissing te nemen.”
Arbiters ver uit de omgeving
Op dit moment moeten scheidsrechters ver uit de omgeving opgetrommeld worden om fatsoenlijk te kunnen trainen. Zo komt er regelmatig een scheidsrechter uit Apeldoorn die de ploeg kan bijstaan. Hierom hopen ze zo snel mogelijk nieuwe arbiters naar de vereniging te kunnen halen. “We kunnen voor nu nog wel trainen, maar het is wel echt belangrijk dat er in ieder geval een tweede scheidsrechter bij komt”, legt Welling uit.
Meer dan alleen fluiten
Naast de belangrijke dienst die de scheidsrechters leveren voor de slechtziende sporters zijn er volgens Ingrid meer dan genoeg redenen om bij BonBini te komen fluiten. “Het is sowieso een uitdaging, want het is natuurlijk ook iets nieuws”, aldus Welling. “Ze zorgen er ook voor dat de bijzondere doelgroep een avond heel veel plezier kunnen hebben.”
Foto: REGIO8