“We merken gewoon dat ze op een leeftijd komen dat het lopen voor hun ook moeilijk wordt en daarom zoeken we nu verjonging, zodat we nog heel veel jaren vooruit kunnen gaan”, vertelt Ylain Hansen, lid van de werkgroep processie. Het huidige dames- en herenkoor gaat nog wel de mis doen. “We willen graag een nieuw koortje oprichten die meeloopt in de processie”, vertelt Tessa ten Have, ook lid van de werkgroep. “Dus ze worden er zeker bij betrokken en ze mogen meelopen als ze willen, maar we doen het wel samen. We proberen de jeugd er nog meer bij te betrekken.”
Door Latijnse liederen te vermijden hoopt de werkgroep meer jongeren te trekken. “De pastoor heeft liederen uitgezocht in het Nederlands, zodat het makkelijk zingbaar is en we rustig kunnen beginnen”, vertelt Ten Have. “Eerder was het altijd Latijns, maar daar kun je met een beginnerskoor niet mee beginnen. Dus we houden het nu simpel om mee te zingen.” Naast Nederlandstalige, zijn er ook Engelse nummers. “Het is wel fijn als je ook Engels kunt en daarbij dat je kunt zingen. Maar het gaat in een groot geheel samen, dus dan komt dat vast goed”, vertelt Hansen.
Aanmeldingen
Op dit moment hebben tien mensen zich aangemeld, maar de werkgroep hoopt op 25 tot dertig nieuwkomers. Ze hebben er vertrouwen in dat nog meer jeugd zich gaat aanmelden, want de traditie mag volgens de inwoners van Azewijn niet verloren gaan. “Ook al zijn ze nu op een leeftijd dat ze de avond daarvoor laat naar bed gaan, de volgende dag staan ze wel om tien uur in de kerk om de processie te lopen”, vertelt Ten Have over de jonge aanwas. “Supergaaf om te zien dat iedereen zo betrokken is.” Ook Hansen ziet de toekomst zonnig tegemoet: “Azewijn is een heel hecht dorp. Het zijn vooral de tradities die dit dorp levendig houden. Zonder processie, geen kermis.”
Foto: REGIO8 (archief)