"De Vries, steek die asielzoekers maar in je reet!", het was een van de uitspraken van de demonstranten. Burgemeester Harry de Vries sprak ze nog netjes toe. Hij gaf aan dat Montferland de opdracht van het rijk uitvoert. Hij overhandigde het verdeelsbesluit met handtekening van minister Faber aan organisator Roy Polman. "Jullie staan nu wel hier, maar jullie zouden in Den Haag moeten protesteren, daar wordt het besloten", zei De Vries. "Onzin, onzin", klonk het vanuit de menigte.
Het pleidooi van de burgemeester werd meermaals onderbroken door verwensingen en commentaren vanuit de groep. Daarnaast waren er verschillende protestborden te zien: 'De Vries speelt het vies', 'Geen azc' en 'Géén azc, wél een zwembad'.
Compromis
Er was een flinke politiemacht op de been om het protest in goede banen te leiden. Meerdere auto's en een hond. De demonstranten mochten eerst als toehoorder mee naar binnen, maar vanwege de gespannen sfeer werd dit niet meer toegestaan. Hierop wilden enkele tientallen actievoerders het gemeentehuis via de achteringang betreden. Roy Polman werd uit de menigte opgehaald voor overleg. Als compromis mochten er tien mensen naar binnen.
Dit werd hem niet in dank afgenomen door zijn medestanders. "Of iedereen, of niemand", klonk het. De spanning liep hoog op toen één demonstrant bijna neus aan neus met Polman stond om zijn onvrede hierover te uiten. Dit liep uiteindelijk met een sisser af.
Polman wil de politiek weer in
Voorafgaand aan de actie deed Polman een oproep en gaf daarin aan dat wanneer er niet meer dan honderd medestanders zouden verschijnen hij er mee zou stoppen. Aan deze boodschap werd dus gehoor gegeven. Polman liet maandagavond weten bij de volgende gemeenteraadsverkiezing weer een gooi te willen doen naar een zetel in de Montferlandse politiek.