“Ondernemers zien hun omzet dalen omdat er steeds minder mensen naar de binnenstad komen", legt CDU-fractievoorzitter Tim Krebber uit. “Emmerik heeft van oudsher veel familieondernemingen, deze vinden vaak geen opvolger voor hun winkel." Zonder opvolger, of een andere partij die in wil stappen, vallen winkelpanden leeg, wat weer zorgt voor verpaupering. Het is volgens Jurgen Kaiser van IHK Niederrhein, een regionale afdeling van Duitse Kamer van Koophandel, een probleem dat breder speelt: “Binnensteden in de hele regio Nederrijn hebben te maken met leegstand. Dit is niet alleen te wijten aan een verminderde koopkracht, maar ook aan de inflatie, stijgende rente, hoge energieprijzen en personeelstekort.”
Het winkelend publiek is ook ontevreden over de binnenstad van Emmerik. Zo geeft een Nederlandse vrouw aan dat er steeds minder interessante winkels zijn. Dat gevoel heeft Willie Hübers ook, de Duitser was op zoek naar een nieuw paar schoenen in de grensplaats. “Ik heb maat 48, maar dat kan ik hier niet vinden, dus ik moet nu naar Kleve of Bocholt”, verzucht Hübers, die de stad ziet verpauperen. “Tien jaar geleden zat er hier nog een café in de Kaßstraße. Dat pand ziet er nu uit als een roversnest. Ze hadden het pand tenminste kunnen renoveren, zodat huurders interesse zouden hebben om het te huren…”
Zorgen op het gemeentehuis
De zorgen bestaan ook op het gemeentehuis. “Emmerik probeert ondernemers te stimuleren een winkel te openen door een deel van de huurprijs te bekostigen”, zegt woordvoerder Tim Terhorst namens de grensgemeente. “Ook zijn we bezig met het opknappen van het centrum. Een concreet plan dat we nu hebben, is het vergroenen van het plein voor het gemeentehuis. Een project dat we nu al hebben gerealiseerd is bijvoorbeeld De Neumarkt. Daar is een nieuw appartementencomplex gebouwd met daaronder een supermarkt, dierenspeciaalzaak, apotheek en de Action."
Fietsvriendelijker, grotere panden
Verder werkt de gemeente aan een plan om de binnenstad fietsvriendelijker te maken, onder meer om Nederlanders te lokken. Ook moet de inrichting qua winkelpanden beter passen bij wensen van ondernemers. “Emmerik heeft veel kleine winkels”, legt woordvoerder Terhorst uit. “Die zijn vaak niet interessant voor de grotere ketens. We proberen winkels samen te voegen, maar dit blijkt in de praktijk lastig met de verschillende eigenaren.”
‘Was al langer bekend’
Alle inzet ten spijt, vindt CDU-raadslid Krebber dat het stadsbestuur te weinig doet. Hij zoekt samen met ondernemersverenigingen naar oplossingen: “Dat de supermarkt in het Rheincenter gaat sluiten, was al langer bekend. Daarom zijn wij in gesprek gegaan met verschillende supermarkten of zij interesse hebben om een winkel te openen in het pand. Helaas waren zij daar niet tot bereid. Maar eigenlijk had het stadsbestuur dit moeten doen. Wij hebben daarom een voorstel ingediend waarin staat dat het stadsbestuur hiermee actiever aan de slag gaat.”
Meer beleving in de binnenstad
Duidelijk is dat er inzet nodig is om de binnenstad van Emmerik interessant te houden, ook voor Nederlands publiek. “Er moet meer beleving komen in de binnenstad van Emmerik”, vindt Terhorst. Daar is Kaiser van de Duitse Kamer van Koophandel het mee eens: “De huidige situatie laat zien dat de binnensteden opnieuw moeten worden ingedeeld. Er moet meer naar een multifunctioneel centrum worden gewerkt waarin retail, kunst, cultuur, evenementen en horeca samenkomen.”