“Je gaat meten en dan denk je al ‘dit wordt een uitdaging’”, aldus Van Zantvoort. “Je komt hiervoor in eerste instantie bij een kraan uit, maar dat bleek al snel onmogelijk.” Het gebruik van een transportband was aanvankelijk een optie om de materialen toch op het dak te krijgen was een transportband. “Dat kon constructief niet, het dak kon dat niet aan.”Het idee om een vrachthelikopter in te zetten kwam tot Van Zantvoort toen hij een chinook (Militair transportvliegtuig, VZ) over zag vliegen. “Toen dacht ik: ‘ik ga het leger eens bellen’. Daar ben ik best ver mee gekomen, maar in verband met imagoschade konden ze er begrijpelijk niet aan mee werken”, aldus de directeur. “Via deze weg ben ik in contact gekomen met een commerciële club.”
De helikopter moet 440 keer een pallet met materiaal van 750 kilo zwaar het dak op tillen. Ondanks dat omwonenden met een vreemde blik kunnen kijken en het voor een een dagje overlast kan zorgen, zegt Van Zantvoort dat de helikopter alsnog een betere keuze is dan een kraan. “Het is zo dat het dak zo licht gebouwd is, dat we niet alle pallets aan de rand van het dak kunnen zetten. Met een kraan zouden we drie weken bezig zijn, met veel overlast voor Mainfreight en de omgeving”, aldus de directeur. “Als je alles op zou tellen is het niet alleen logistiek efficiënter, maar ook financieel.”
Kosten
Het is niet de kraan zelf die leidt tot hogere kosten. “Als je met een kraan een ding of een dag moet hijsen is dat uiteraard goedkoper dan een helikopter. Wij hebben dan in dit geval de kraan drie weken nodig en de palletjes met de hand moet verpakken. Dan ben je zolang bezig, met een hoop man-uren, dat het anderhalf keer zo duur is.” Een fijne bijkomstigheid is dan ook dat het klusje met een helikopter binnen een dag geklaard is.