Ulft, Netherlands

Zelhemse boer stapt naar de rechter

De Zelhemse melkveehouder Ronald Beulink daagt de Nederlandse staat voor de rechter omdat hij openheid van zaken wil in de kwestie rondom de fosfaatrechten. Eerder vroegen ze de minister om openheid, maar die kregen ze niet en daarom stappen ze nu naar de rechter.
Anna Weirath | 3 juni 2022 12:45 | Aangepast op 3 juni 2022 12:45
Net als vier andere boeren wil hij weten welke afspraken er precies zijn gemaakt tussen de Europese Unie en de Nederlandse staat, want al zeven jaar zit Beulink in onzekerheid. In 2015 werd het melkquotum afgeschaft. "Bevrijdingsdag werd het genoemd", zegt Beulink tegen Omroep Gelderland. Sinds 1 april 2015 lijken er welvarende tijden aan de te breken voor de boeren met melkvee. Er mag onbeperkt melk geproduceerd worden en dat betekent dat een groot deel van de melkveehouders nieuwe stallen bouwt. "Wij hebben destijds ook een nieuwe stal gebouwd", geeft Beulink aan. "In de stal is ruimte voor 180 koeien." Dat aantal dieren heeft er echter nooit gestaan, want al snel wordt duidelijk dat er te veel koeien in Nederland komen en dat er daardoor ook te veel mest is.

De regering besluit om fosfaatrechten uit te delen. Dat zijn een soort vergunningen die een boer nodig heeft om een koe te mogen hebben. Op 2 juli 2015 krijgen boeren fosfaatrechten toegewezen voor het aantal koeien dat ze op die dag in de stal hebben staan. Voor Ronald betekent dit dat hij voor 83 koeien fosfaatrechten krijgt, want zoveel koeien heeft hij op dat moment. "De dag dat ik de brief uit de brievenbus haalde waarin dit stond, staat op mijn netvlies geschreven. Dat vergeet ik nooit meer. Ik dacht meteen: 'dit is foute boel'."

Te weinig koeien
Het is het moment waarop voor Beulink de ellende begint. Zijn nieuwe stal is zwaar gefinancierd, maar de inkomsten waarmee hij de financiering moet aflossen zijn er niet. Hij heeft immers veel minder koeien en kan dus veel minder melk leveren dan waarop de financiering gebaseerd is. Eerder vertelde Beulink al wat de fosfaatrechten voor hem betekenen.

Behoefte aan openheid
Eind 2021 hoopt Beulink dat de minister, na de ellende rondom de toeslagenaffaire, openheid geeft over de afspraken tussen Brussel en Den Haag. Maar dat gebeurt niet. "En dus zit er nu niets anders op dan de gang naar de rechter te maken en de Nederlandse staat voor de rechter te dagen”, aldus Beulink. Volgens de veehouder gaat de dagvaarding er binnenkort uit en zal die dan dus bij het ministerie op de mat vallen.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Nog even en dan heeft Doetinchem een eigen stadsboulevard

Hidde Vinkenvleugel | 19 nov 2024 16:32

Vrijdagochtend geen treinen in de Achterhoek

Redactie REGIO8 | 21 nov 2024 09:48

Lees ook

Varkensboer in Neede krijgt als eerste in Nederland de vergunning om zelf uitstoot te beperken

Boeren die zelf aan de hand van meetgegevens de uitstoot kunnen bepalen, mits ze onder het vastgeste...

Boeren feliciteren FrieslandCampina in Borculo met verjaardag

De zuivelfabriek van FrieslandCampina in Borculo bestaat 125 jaar, wat reden was voor Achterhoekse m...

Varkens uit Halle te vinden in Ruurlose supermarkt

De tientallen wroetende varkens van boerin Bibi Dijkema-Wolters uit Halle liggen sinds deze maand in...

Familie wil woningen 'te gast' in natuur in Lengel

De familie Meijer wil op hun grond in Lengel huizen bouwen die 'te gast' zijn in de natuur. Ze zijn ...

Oud-Commandant stoort zich niet aan vlag

Als voormalig Commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif de deur uitloopt in Laag-Keppel, zi...