Ulft, Netherlands

Optimisme bij eerste training De Graafschap, promotie blijft de droom

Foto: De Graafschap Media
Met een paar nieuwe gezichten is De Graafschap maandagavond op de tijdelijke thuisbasis in Zelhem gestart aan de voorbereiding op een nieuw seizoen in de eerste divisie. Supporters hopen als altijd op promotie, maar het is nog afwachten met welke selectie trainer Jan Vreman gaat werken.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 2 juli 2024 12:01 | Aangepast op 2 juli 2024 12:01
“Het is wel lekker om weer op het veld te staan”, vindt linksback Alexander Büttner. De 35-jarige verdediger keerde twee jaar geleden terug naar Doetinchem om te promoveren met De Graafschap. Die droom leeft nog steeds bij de oud-Mancunian, maar of het realistisch is? “Dat weet je nog niet, de teams zijn nog niet in orde, maar je moet er altijd in geloven. Als je dat niet doet zou dat niet goed zijn. Mijn mentaliteit is om het weer te proberen. We moeten zien dat we het als team dit jaar wel doen. Dat geloof is het belangrijkste, dan kan je samen iets moois bereiken.”

Nieuwkomers Sten Kremers, Yannick Eduardo en Ibrahim El Kadiri stonden op het veld van ZZC'20, net als enkele jeugdspelers. De supporters zijn als altijd hoopvol, hoewel De Graafschap alweer voor het zesde jaar op rij in de eerste divisie speelt. Qua speelstijl is trainer Vreman niet van plan om veel anders te doen dan in de vorige jaargang, wel wil hij meer kunnen schakelen tussen formaties. “Dat er af en toe een wisseling kan zijn is wel handig. We willen verrassend zijn voor een tegenstander, zodat ze er meer moeite mee hebben.”

Gouden generatie valt uit elkaar
Een deel van de 'gouden generatie' van De Graafschap valt deze zomer uit elkaar. Devin Haen is verkocht aan Feyenoord, terwijl NEC een miljoen euro over heeft voor Basar Önal. Daarmee verliest Philip Brittijn zijn maatjes. “Je hebt natuurlijk de hele jeugd met ze gespeeld, dus het is wel jammer dat je niet met elkaar op het veld staat, maar voor hun is het leuk”, zegt Brittijn, die zelf ook op de nodige verlanglijstjes staat. “Ik heb intern geen vertrekwens uitgesproken, maar ik zit al wel een tijdje bij De Graafschap. Een stap kan, maar ik ben nu nog De Graafschap-speler.”

Voetbalvader Büttner
Of Alexander Büttner de groeibriljanten nog probeert te bewegen om langer op De Vijverberg te blijven? “Ik probeer de jongens juist meer te helpen om de stap te maken”, zegt de linksback, die recent weer vader werd. “Dat heb ik bij Bassie (Basar Önal, red.) en Camiel (Neghli, red.) gedaan. Het is mooi als dat soort jongens zo’n stap maken en ik probeer een soort voetbalvader voor ze te zijn. Het zijn hele goede talenten, hele goede voetballers, dan weet je dat een club ze weg kan komen halen. Maar, zolang ze bij De Graafschap spelen, spelen ze bij een hele mooie club.”

‘Rechtsvoor is prioriteit’
De selectie die maandagavond op het veld stond, is niet de ploeg voor de eerste competitiewedstrijd tegen FC Volendam. Technisch directeur Peter Bijvelds heeft een spits, rechtsbuiten, middenvelder én een verdediger op zijn wensenlijstje staan, maar trainer Vreman heeft één duidelijke wens: “Dan denk ik aan een rechtsvoor, dat is een prioriteit. Voor de rest moeten we eerst kijken hoe het uitpakt.”

Oefenduels
Voor het seizoen begint, spelen de Doetinchemmers eerst de nodige oefenduels. Zaterdag staat de eerste op het programma, in Aalten tegen De Treffers. De komende weken speelt De Graafschap onder meer tegen Al Nasr, PEC Zwolle, Fortuna Sittard en Jong Feyenoord. Voor de oefenwedstrijd tegen Achterhoek Cup-winnaar SDOUC wordt nog een nieuwe datum gezocht.

Meest gelezen

Jongeren op fatbikes zorgen voor overlast in de binnenstad van Doetinchem

Nick Hermsen | Viggo Zweverink | Hidde Vinkenvleugel | 28 jun 2024 08:41

Opbouw Zwarte Cross gestart, groot nieuws op komst

Nick Hermsen | 28 jun 2024 15:03

De Graafschap neemt El Kadiri over van Volendam

Tim Rondeel | 1 jul 2024 11:14

Lees ook

Leden 'Achterhoekse drugsbende' meerdere jaren de cel in

Drie mannen uit Doetinchem en één man uit Westendorp hebben een celstraf gekregen voor hun rol in ee...

Geen enkele overlastmelding na Turks voetbalfeest in Doetinchem

Het centrum van Doetinchem stond dinsdagavond figuurlijk in vuur en vlam door Turkse voetbalsupporte...

Kogel door de kerk, Haen verlaat De Graafschap voor Feyenoord

De transfer hing al in de lucht, maar woensdag heeft De Graafschap zelf bevestigd dat Devin Haen is ...

Volksfeest in centrum van Doetinchem na winst Turkije op EK Voetbal

In het centrum van Doetinchem barstte dinsdagavond na de winst van Turkije op het EK Voetbal een waa...

Gewonde na mislukte inhaalpoging tussen Ruurlo en Zelhem

Een automobiliste is woensdagochtend gewond geraakt bij een ongeval op de weg tussen Ruurlo en Zelhe...

Nieuwenhuis vertrekt bij wielerploeg en pakt 'niet te weigeren kans'

Joris Nieuwenhuis vertrekt bij wielerploeg Baloise Trek Lions en kiest voor een nieuwe uitdaging bin...